- OGOS: integraal aanbesteden
- Het moet állemaal kloppen
- Zoutsproeitest: vergelijken, niet voorspellen!
- Gespot
Terugblik
Normalisatiealarm!!!
Thema-edities Metaalconservering liggen mij als voormalig straler altijd goed. Het conserveren van objecten zoals bruggen en windmolens vind ik altijd geweldig om te zien. Het congres Corrosie & Coatings, dit jaar voor het eerst in België, had een bezoekje aan het bedrijf dat we in november op de voorpagina hadden staan. Ik zit in de denktank van dat congres, dus had ik de organisatie dat bedrijfsbezoek desgevraagd aangeraden na een corrosiedag van VOM België aldaar.
Verder is het natuurlijk een ideale gelegenheid om twee opleidingsmogelijkheden op het gebied van metaalconservering in beeld te brengen: de NACE-inspecteurscursus waarvoor ik in september slaagde (daar is de foto van, het stralen had ik gauw nog even geoefend op de spuiterij, was lang geleden!) en de cursus Metaalconservering waaraan we een voorpagina-artikel wijden.
Maar het is niet allemaal blozengeur en manenschijn. Er dreigt niets minder dan een coatingcrisis aan het normalisatiefront. De ISO 12944 voor staalconservering, de ISO 9227 voor de zoutsproeitest en de ISO 8130 voor lakpoederkwalificatie worden op de schop genomen, en als we daar niet bij zitten, moeten we het stellen met normen die anderen vastgesteld hebben… of zelfs ingetrokken!
Laat ik op de meest dramatische ingaan: de ISO 8130 geeft aan hoe je lakpoeder kunt analyseren. Het is een deel van de normatieve basis van de VISEM Powder Navigator, waarvoor onlangs een stichting is opgericht zodat de Vereniging Industriële Spuit- en Moffelbedrijven dit kroonjuweel kan blijven behartigen. Als er vanuit ons vakgebied geen actie wordt ondernomen, verdwijnt de norm gewoon, en verliest dit VISEM-gereedschap voor procesinzicht in de voormalige black box, namelijk je doos poederlak, voor Normalisatiealarm!!! een deel zijn autoriteit! Niet voor niets is de oproep uitgegaan plaats te nemen in de normalisatiecommissie van het Nederlands Normalisatie Instituut NEN.
Het belang van normen komt trouwens mooi naar voren in een boek dat in de rubriek Gespot van maart wordt besproken. Gelukkig hebben we ook goed nieuws, zoals de ontwikkelingen aan het onderwijsfront. Bij de Hogeschool Utrecht wordt dit jaar het coatingdeel van de Verdiepingscursus Corrosie gemoderniseerd, zowel lestechnisch als inhoudelijk. In tien maanden kun je je laten bijspijkeren op het gebied van metaalbehoud in het algemeen en conserveertechnieken in het bijzonder, in een middag per week. Lees erover in deze editie!
En zo speelt er weer van álles. Ik hoop een bewaarexemplaartje van mijn 150e editie gemaakt te hebben, als impuls voor het vakgebied. Zelden was belangenbehartiging zo belangrijk als nu – er spelen ook nog genoeg wetgevings- en milieudossiers – en kennisoverdracht is daarbij minstens zo belangrijk. Dus als iedereen een duit in het zakje doet, bijvoorbeeld met normalisatiewerk, hebben we allemaal een stralende toekomst!
Edward Uittenbroek
Hoofdredacteur Oppervlaktetechnieken
oppervlaktetechnieken@jetvertising.nl