- Vertrouw maar controleer
- 30 mei open!
- Meeting materials
- Coaten met een stijgende lijn
- ‘Groen’ hardchroomproces en S.O.S.
- Gelezen
Terugblik
Een uitgelezen kans voor de jeugd van tegenwoordig
Zonder dat iemand het mag weten, ben ik de laatste tijd weer volop in boekenland te bespeuren. Zowel de “Understanding Stainless Steel” van de British Stainless Steel Association, als de fonkelnieuwe Fitz Atlas of Coating Defects deel 2, de eveneens gloednieuwe RAL Colour Master (328 pagina’s inspiratie: het interactieve ontwerpboek voor creatieve geesten) en de Coating Inspector’s Field Guide heb ik weten te verwerven. De eerste via een website, de tweede met een mailtje, de derde via een mailbulletin, de vierde door op een Inloopdag het boek achterover te drukken en te zeggen dat ze de rekening er maar achteraan moesten sturen. Een paar maanden geleden schafte ik bij VOM België het schitterende tweedelige Advanced Surface Technology aan. “Advanced engineering design; lifetime performance and reliability” (met cd) heb ik via internet gekocht en werd me een paar uur later door de auteur per fiets bezorgd. Ook een Gouwenaar!
Vroeger ritselde ik recensie-exemplaren (u heeft bijvoorbeeld die van “Vakuum Plasma Technologien, Beschichtung und Modifizierung von Oberflächen” nog tegoed). Nu sta ik weer grif te lappen. Ik ben weer in boekenland!
En dat was even geleden, want ik had al een tijdje niks meer gekocht. En dit zijn op het Goudse tientjeswerk na allemaal rakkertjes van honderd of tweehonderd pond, euro, dollar, nou ja, je zou haast Japans gaan leren, want honderd yen is dan een stuk goedkoper. Tot zo ver mijn financieel inzicht – ja, ik ben meer een boekenwurm dan een geldwolf.
Maar hoe komt een schermwerker nou weer in bladermodus?
Ten eerste is daar het handjeklap van Vorm & Functie. Fitz’s Atlas is een handig klappertje met stevig kunstdrukpapier, zodat je kniediep ploegend door opspattende zwavelputten het degradatiemechanisme van de coating kunt vaststellen en toch nog een hand vrij hebt om je achtergebleven kaplaars uit de zomp te sjorren.
Ten tweede is daar de drietand van Neptunus: Zon, Zee & Zoutsproeidampen. Dan zit je liever achterover met een boekje in de hand dan met een computerscherm waar de Koperen Ploert ’s zomers eigenlijk te helder voor schittert. Om over het kookpunt van je accuzuur nog maar te zwijgen.
Ten derde is daar de Heb & de Houw. Een boek is toch ook een zaak van hebbe-hebbe-hebbe.
En daar beginnen de jaren te tellen. Ik ben geen ‘native digital’, zoals de generatie heet die rondkruipend in sensorbeplakte hightech teflonluiers infraroodfoto’s van de pizza-oven maakt met de I-pad van de enkele jaren oudere broer of zus. Terwijl pappa zittend aan zijn adviesbureau nog aan een energiebesparingsplan zit te typen waarmee hij de ooit aangeschafte temperatuurcamera probeert terug te verdienen.
Ik ben wél een digital ‘guinea pig’, of liever gezegd een ‘proefkonijn’ want een ‘pig’ is ook zo’n sonde die ze door een leiding schieten om hem inwendig schoon te borstelen. Dat lijkt me een minder prettig experiment. Nee, ik ben de pilot voor online colleges van de Hogeschool Utrecht. Zeg maar op zijn Vlaams ‘piloot’, de Belgen spreken dat veel luchtwaardiger uit dan wij.
En wat ga ik de native digitals allemaal vertellen in deze handsfree internetmatinee? Nou, dit is eigenlijk voor ‘vakvolwassenen’, de zij-instromers die wat corrosiekunde en coatingtechniek bijgespijkerd krijgen. Om ze ‘smart pigs’ te maken (sonde met sensors).
Voor de native digitals daarentegen mag ik een inspiratiesessie houden, althans voor hun mbo-docenten, zodat die wat coatingtechniek in de lessen kunnen verwerken. Als de donderguiten de smaak te pakken krijgen, maken we gauw een uitstroomjaar voor ze. Vanuit ons perspectief is dat een instroomjaar, want we komen alsmaar meer vakmensen tekort. Evenals de zij-instromers zitten zij dan alvast ‘in de pijplijn’.
En wat ik ze dan leer?
Dat ze de betere bóéken moeten kopeeeh!!! En de betere bláden moeten lezeeeeh!!!
Edward Uittenbroek
Eindredacteur Oppervlaktetechnieken