- Techniek door dik en dun
- Harde eisen aan kwaliteit
- Warmlopen voor thermisch spuiten
- Trend & pigment
- Beantwoord vooral niet-gestelde vragen
Terugblik
De toekomst van kennis
Een terugblik voor de eerste editie van het nieuwe jaar… ik kijk altijd liever vooruit. Meestal wel verder dan een paar jaargangen ook. Voordeel is meteen dat je minder afgeleid wordt door kortetermijnbeslommeringen. Zaken als een bankencrisis en een eurocrisis, ernstig genoeg allemaal, vallen weg bij de wérkelijke problemen van de rest van deze eerste kwarteeuw. Waarvan we al bijna op de helft zijn… Honderd jaar geleden de “Kleine Gouden Eeuw” van ons land. Toen er nog een maatschappelijke strijd was om Visies & Vergezichten, in plaats van om Pensioenmaanden & Procenten.
Behalve een leiderschapscrisis, waarbij opiniepeilingen en tweets meer bepalend lijken te zijn dan toekomstvisie en diepgaand inzicht, hebben we de kenniscrisis. Ik sta voor een hogeschoolklasje van nog geen tien man (m/v) die ruim tweehonderd miljard euro aan installaties op de been moeten houden. Niet met zijn tienen, hoor. Hopelijk zijn er volgend jaar wéér een stuk of tien, net als de afgelopen jaren…
Ik las ergens dat we momenteel negenduizend kunstenaars aan het opleiden zijn! Terwijl de échte kunst is om in de top 20 van moderne economieën te blijven en voldoende waarde te creëren om alles en iedereen warm en droog te houden. Ik bedóél maar even!
Deze editie van Oppervlaktetechnieken liet weer eens zien waar het dan om gaat:
- kwaliteitsproducten maken (ook als het er simpel uitziet zoals straalgrit);
- slim ontwerpen inclusief de deklaag (want die geeft behalve levensduur en decoratie ook vaak de functie);
- fundamenteel onderzoek (bijvoorbeeld naar zelfherstellende materialen waarin Nederland koploper is in de wereld);
- uitdragen van je vakgebied (zoals door de Vereniging Thermisch Spuiten);
- samenwerking (zoals via het European Enterprise Network);
- en uiteraard alle kennisoverdracht eromheen, zoals de in deze editie nabeschouwde congressen en dit vakblad zelf.
En onderwijs, om de broodnodige zij-instromers te kunnen verwelkomen die elders op dood spoor beland zijn. Want naast de kunstsector hebben we inmiddels een andere grootleverancier van overtollig opgeleide experts, hoorde ik op de radio: Economie & Management. Maar of je dáár nog een materiaalkundige kenniswerker van kan maken… Dan moet je wel een héél goede docent zijn. En het zal in kleine klasjes met blended learning moeten (deels online dus), met veel individuele aandacht. Een klasje van nog geen tien man (m/v), zou ik zeggen…
Voor ruim honderdvijftigduizend vacatures over vijf jaar? Een helebóél klasjes van nog geen tien man (m/v)!
Edward Uittenbroek
Eindredacteur Oppervlaktetechnieken