- Gouden toekomst vanuit een grijs verleden
- 1/3+1/3+1/3: Marktsegmenten optimaal bedienen
- Op naar de 160!
- Van receptuur naar prestatie
- Op naar de 25!
Terugblik
Vakverenigingen als Force Multipliers
Tweemaal per jaar gaan vakverenigingen op een rijtje zetten wat er nou eigenlijk gepresteerd is: als het jaarverslag opgehoest moet worden, en als geurige dennentakken de jaarwisseling reeds toewuiven. In hoeverre het palmtakken met Brussels lof betreft, is dan de vraag.
Die vraag kan ik tweemaal half beantwoorden. Dat is samen nog niet het hele antwoord, want Brussel komt in mijn betoog niet voor. Ik doe wat vrijwilligerswerk in twee besturen, eigenlijk wel veel de laatste tijd, en het makkie is: wij hoeven er geen belangenbehartiging bij te doen. Ik doe alleen kennisoverdracht en het levendig houden van het vakgebied met bijeenkomsten en bijbehorende publicitaire omlijsting. Het wordt pas écht schietenmet- scherp als je tegen de regelneverij moet opboksen. Míj niet gezien!
En hoe was het bestuursjaartje dan? Voor corrosievereniging NACE Benelux (National Association of Corrosion Engineers) beginnen we op stoom te komen met een richtlijn over gebruik van roestvast staal in zwembaden, een technische middag eind november en een cursus Kathodische Bescherming die we in voorbereiding hebben.
Voor de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud hebben we in de Sectie Techniek een mooie invulling gegeven aan het eind vorig jaar gelanceerde Platform Materiaalkunde. In plaats van de overal al georganiseerde technische middagen, houden we af en toe een Materialenloop. De eerste wandeling met experttoelichting was in mijn eigen Gouda, langs bruggen en sluizen. We hebben nu iets met composietbruggen in voorbereiding. En de procesindustrie komt ook nog aan bod. Misschien wel in het kader van de nationale Dag van het Onderhoud, samen met het pas opgerichte broertje NVDO Inspectieplatform. Op de denktankvergadering, die we bij het Platform Materiaalkunde ‘Task Force’ noemen, heb ik al een een-tweetje voorgesteld.
Prachtige naam, ‘Task Force’: dat waren die vlootverbanden van de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog, geformeerd rondom enkele vliegkampschepen. Over mijn oorlogsverleden heb ik hier al eens geschreven, en inderdaad: ik bouwde ze zelf op schaal na (en een hoop Japanse flottieljes en vloten, bánzai!). Ziedaar mijn eerste schreden op de weg der laktechniek, schaal 1:700. Je gaat niet zónder zitten: een eigen War Room op zolder. Hier drie Short Sunderland-vliegboten om op konvooiroutes te patrouilleren tegen duikboten.
De oplettende lezer heeft nu tóch al tweemaal belangenbehartiging opgemerkt: een richtlijn voor materiaalgebruik en het aantrekken van de jonge generatie voor je vakgebied. Dat heeft inderdaad óók alles met belangenbehartiging te maken.
Voor de VOM was het ook een bewogen jaartje, uitmondend in de stemming over de nieuwe statuten op 12 december en de onthulling van de nieuwe naam. In 2014 zal onder een nieuwe vlag verder worden gevaren. De bedoeling is om op een grotere schaal tegen Brussel te kunnen uitvaren. Niet schaal 1:700, maar met – laten we zeggen – 700 leden. Op de ledenvergadering van 14 november werd de ambitie gepresenteerd te groeien naar 1.000 leden. Toen ik de VOM ruim vijftien jaar geleden van binnen leerde kennen, waren het er ongeveer 685, dus zevenhonderd is al een mooi streven. In het regelgevingsoerwoud geldt de macht van het getal. Aangezien ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, kunnen wij dus met een hele volière aan bonte kleurenpracht uitvliegen, want oppervlaktetechniek is van vitaal belang voor de gehele economie. Energievoorziening, architectuur, instandhouding van technische systemen, internationale scheepvaart zonder internationale bio-invasies (door aangroei)… ik kan wel een heel college-uur vullen met het aanstippen van voorbeelden!
Die stipt de lobbyist dan niet alleen aan met ragfijn penseelwerk, maar ook met hogedrukspuiten en voorverwarmde slangen vol argumentatie. Want een gebalanceerde stoffen- en veiligheidswetgeving is voor al die sectoren van belang. Als de oppervlaktetechniek écht weggepest wordt doordat er geen eerlijke vergelijkingen van levenscyclusprestaties voorhanden zijn (om maar wat te noemen), is de hele economie het haasje. En uiteindelijk ook het milieu.
Dus is belangenbehartiging de Task Force, die met een keur aan torpedo- en duikbommenwerpers met begeleidende jagersquadrons een vakgebied in veilig vaarwater houdt. Dan heb ik het maar makkelijk als hogeschooldocent, hoofdredacteur, en met twee bestuursposten in de kennisoverdracht. Maar wel met een eigen Task Force, schaal 1:1!
Edward Uittenbroek
Hoofdredacteur Oppervlaktetechnieken
oppervlaktetechnieken@jetvertising.nl