Artikelen Oppervlaktetechnieken september 2012

Bij het septembernummer van vakblad Oppervlaktetechnieken verscheen een uitvoerige bijlage over vakbeurs Surface 2012, van 9 t/m 11 oktober in ’s-Hertogenbosch. In die bijlage tekende Edward Uittenbroek voor het hoofdartikel:
Meer dan kleur en bescherming.

Terugblik
Voor de brede beurs

Sommige producten zijn voor de smalle beurs. Ook de minder bedeelden moeten erbij kunnen, dus we passen het aanbod een beetje aan. Te denken is aan een plastic bokaal voor toernooiwinnaars, met een opgedampt metaallaagje en een stenen sokkel voor het gewicht. Zelfs een vereniging van karige krenten zou een prijsvraagje kunnen uitschrijven met een heuse, glimmende, manshoge cup als lokaas. Een leuke prijsvraag zou bijvoorbeeld zijn: hoe spaar je tegelijk geld, grondstoffen en milieu…?

Die cup is dan voor ons vakgebied, de oppervlaktetechniek! Want je kan met een beschermend oppervlaktelaagje een verhoudingsgewijs laagwaardig bulkmateriaal gebruiken dat vervolgens langer meegaat. En dat tijdens gebruik nog kósten spaart óók!

Dat is een mooie vorm van waardetoevoeging, waar de Nederlandse industrie trouwens bijzonder goed in is. De kwaliteit van de oppervlaktetechniek is soms zelfs een vestigingsfactor voor bedrijven (of een terugkeermotief na een duur uitgepakte kostenvlucht naar een lagerelonenregio).

Willen we waarde toevoegen, dan kan dat door de verwachte gebruiksduur te verlengen, de functionaliteit te vergroten, of het uiterlijk te verfraaien (of zelfs combinaties daarvan). Dankzij een beschermlaag gaat het langer mee. Zonnecellen worden gemaakt met oppervlaktetechnieken, je ziet ze tegenwoordig zelfs als flexibele folie op prefab-dakelementen. En als iets goed oogt, gooit het in de prijsstelling ook hogere ogen. Het wordt meer ‘op prijs gesteld’.

Levensduurverlenging, functionaliteit en een fraai uiterlijk zijn te bereiken door oppervlaktetechnieken. Er zijn zo ook kosten te besparen: vervangingskosten en onderhoudskosten bijvoorbeeld. Of gebruikskosten. Denk bijvoorbeeld aan energiebesparing dankzij de aangroeiwering onder schepen. Of aan een betere brandstofinjectie bij automotoren. Of verminderde wrijvingsweerstand. Een mooiere wereld waar het milieu gespaard wordt door waardetoevoeging: people, planet, profit!

Is oppervlaktetechniek nu vooral voor de smalle beurs? Ik zou zeggen van niet. Als je de brede waaier van waardescheppende technieken ziet die dit deel van de kenniseconomie te bieden heeft, en je zou daar een halletje mee willen vullen voor een bedrijvententoonstelling, dan wordt dat heus wel een brede beurs! Welkom dus op de Surface 2012!

Edward Uittenbroek
Eindredacteur Oppervlaktetechnieken