- Alsmaar veelzijdiger inzetbaar
- Samen sterk
- Groenere chemie in vogelvlucht
- Uitblinken in thermisch verzinken
- Het geheim van de smid (III)
- Waarom galvano?
- Zink en staal even succesvol (II)
Blikopener
De wetenschap van schaarste en waardetoevoeging
Een branchevoorzitter zei een jaar of tien geleden bij zijn lezing op een regiodag: “Een netwerker is vooral een nette werker.” Het zijn van die uitspraken die bij mij dan blijven hangen. En inderdaad: netwerken is niet je profiel op LinkedIn zetten of gaan twitteren. Dat zijn maar enkele hulpmiddeltjes om in beeld te blijven. Netwerken is meer een werkstijl.
Simpel voorbeeldje. Vroeger vond ik vooral de vele technieken en mooie oplossingen zo leuk aan dit werk. Dat is na vijftien jaar nog steeds zo, maar inmiddels vind ik het contact met vakgenoten het leukste. Je pakt zó tien bedrijfsleiders op één dag als je een beurs of congres bezoekt. Meer dan drie bedrijfsbezoeken prop je niet in een dag, dus evenementen zijn erg efficiënt om voeling te houden met je vakgebied. Bij die bedrijfsbezoeken zeg ik altijd: “Ik zet het op de mail voordat we publiceren. En als een foto ergens voor hergebruikt wordt, mail ik hem opnieuw en mag u bepalen of hij ook dáárvoor gebruikt mag worden.”
Netjes hè? Ik zou trouwens mijn werk niet goed kunnen doen als men daar niet op kon vertrouwen, want dan mag ik natuurlijk nergens meer foto’s maken omdat die een eigen leven gaan leiden.
Nou, dát is dus netwerken. Het is natuurlijk veel makkelijker om gewoon in je archief te graaien en de boel in elkaar te plakken. Kraait geen hond naar. En het is dan tóch al gebeurd, dus als iemand gaat klagen, is-ie te laat. Maar toch beloof ik het netjes Netwerker vooral een nette werker te houden. Niet omdat ik zo netjes bén, hoor. Maar dan heb ik een mooie reden om weer eens een mail te sturen. In de hedendaagse maatschappij ben je al de bink als je gewoon een afspraak nakomt (???), maar het bedrijf is vaak vereerd dat zijn techniek of opstelling kennelijk een soort paradepaardje is. Dus wat is er op tegen om dat mailtje te sturen dan? Bovendien kun je meteen de activiteit waar de publicatie voor is onder de aandacht brengen. In mijn geval bijvoorbeeld een bedrijfsintern hogeschoolseminar of zo. Wie weet wil het bedrijf er ook een bestellen. Netwerken werkt. Dát is dus netwerken.
En het eerstvolgende evenement waar we óók kunnen netwerken? Welnu: in Hamburg gaat het eind september over thermisch spuiten, in Gent is tegelijk de Eurofinish-vakbeurs (zie het interview in Verenigingen/Instellingen), in Neuss/Düsseldorf is het een week eerder galvanotechniek en industriële reiniging wat de klok slaat… en binnen de landsgrenzen is 17 november de niet te missen dag: de Dag van de Oppervlaktetechnologie. Dan vliegen ze weer in het netje!
Edward Uittenbroek
Eindredacteur Oppervlaktetechnieken