- Binden en Boeien
- Gouwe greep
- Verdienen aan techniek
- Zonnige kijk op rendement
- Jeugdig elan
- “Eiffeltoren in aluminium”
Blikopener
Visie op infra
Traditiegetrouw is het eindejaarsnummer een themanummer Visie. Inmiddels zijn we aan meer tradities aan het werken. Thema Beroepsopleidingen past al drie jaar niet in een enkele editie en wordt in augustus dus herhaald en deze maand blijken we een kuub Thema Infrastructuur van november in de decembereditie te moeten plaatsen. En hebben wij zélf visie op infra?
Nou, alle avonturen van de afgelopen maand overziend wél. Op de VOM-Dag van de Oppervlaktetechnologie werd de visie van naar eigen zeggen voormalig afvalverwerker Ganzewinkel ontvouwd: “Afval bestaat niet!” Alles is eigenlijk grondstof, als je althans in het ontwerp daar al rekening mee houdt. En er bovendien een goede inzamelingsinfrastructuur is. En als er een deklaag aan het bulkmateriaal zit, zijn er soms ook scheidingstechnieken nodig. Deze deklaag hebben wij dan natuurlijk met een enorm goede hechting aangebracht! Dat is dan weer wat jammertjes…
Anderzijds: dankzij oppervlaktetechniek wordt overal een gigantische hoop materiaal uitgespaard, aangezien je met een dun beschermlaagje kan volstaan om een bepaalde materiaaldikte te behouden voor slijtage, corrosie en andere verdwijnfactoren. Zo is er minder overdikte nodig! Die komt namelijk op een plaats waar je het ‘afval’ of ‘vervuiling’ zou noemen. Dit bestaat dus tóch! Maar niet als het een goed totaalsysteem van bulk plus oppervlak was.
Dat wordt dan gedaan omdat het bulkmateriaal betere sterkteeigenschappen heeft en goedkoper is, bijvoorbeeld staal, maar het is toch maar een manier om zuinig met je materiaal om te springen! Een langere levensduur bespaart sowieso grondstoffen en energie, natuurlijk.
Meer avonturen: in de infra is de visie tegenwoordig ook dat de aannemer van conserveerwerk niet de goedkoopste verfwolk moet kunnen opnevelen, maar de verduurzaming voor zijn rekening neemt tegen minimale kosten voor buitengebruikstelling van het object. Als je daarbij ook nog eens relatief goed scoort op CO2-emissies , kun je voor sommige opdrachten bonuspunten verdienen in het offertetraject. Dit hebben we op de SVMB-dag bij de Maeslantkering kunnen leren. De Sectorvereniging Metaalconserveringsbedrijven houdt het als vakvereniging allemaal goed bij en programmeerde meteen maar even inductieontlakken als alternatief voor stralen en een lezing over antifoulings. Want met die coatings bespaar je weer een hoop emissie en brandstofverbruik bij zeeschepen. En réken maar dat dat scheelt, want daar wordt bepááld niet op LPG gevaren!
Dan moet je dus wel kennis van je vakgebied hebben. En wat bleek op het Nationaal Onderhouds Platform van het Institute for International Research: de Nederlandse arbeidsmarkt zal vooral een tekort aan technisch onderlegde mensen krijgen. Dan is de procesinfrastructuur dus moeilijk op de been te houden met alle waardetoevoeging, onderzoekwerk en export die eraan verbonden zijn. Over visie op beroepsopleidingen gesproken!
Dus visie zat in dit dubbelthemanummer. Uit nood geboren, thema Infra bij Visie… Maar worden wij als oppervlaktebehandelaars niet vaak als noodzakelijk kwaad gezien?
Dus bij deze mijn visie: laten we de wereld beter tonen wat we waard zijn. Dit scheelt instroom van jongeren, het scheelt milieuimago, het scheelt onverstandig uitstellen van onderhoud en het scheelt misschien ook nog in je winnende offerteprijs. Prettige feestdagen!
Edward Uittenbroek
Eindredacteur Oppervlaktetechnieken