Artikelen Oppervlaktetechnieken september 2004

  • COT Haarlem blijft het ijkpunt voor analyse en onderzoek aan verf en verfverwante producten
  • Europa en Oppervlaktebehandeling II
  • “Meten doet men steeds vaker omwille van het procesinzicht”
  • “Je moet je in andermans wereld verplaatsen”
  • Thermisch spuiten niet alleen laatste redmiddel

Van de redactie
Hoe ver strekt de meter?

Wie wel zijn prijs in euro’s uitdrukt maar niet zijn kwaliteit kan becijferen, meet eigenlijk met twee maten. De opdrachtgever krijgt precies te horen wat hij moet betalen, maar wat hij zal ontvangen is ”overeenkomstig eerder geleverd werk”.
Over smaak valt misschien niet te twisten, maar als drie bedrijven dezelfde RAL-kleur, structuur en glansgraad uitleveren en na montage van het geheel blijkt het toch te verschillen, wie mag het dan over doen? En komt het dan alsnog goed? Hoe lang mag de opdrachtgever de facturen vasthouden?

Bij aanschaf van een machine willen we natuurlijk weten wat de productiecapaciteit zal zijn en hoeveel energie hij zal verbruiken. De kosten van een compressor zitten hem vooral in zijn energieverbruik, niet zozeer de aanschafwaarde. Voor een moffeloven zal hetzelfde gelden – met een hogere aanschafprijs, maar het energierendement is nog belangrijker gezien de langere levensduur voordat hij vervangen wordt. Een lakpistool moet naast GEbruiksvriendelijk ook VERbruiksvriendelijk zijn. Dat zijn allemaal zaken die na te meten zijn.
Wanneer is de lak uitgemoffeld, ofwel: konden we niet al sinds jaar en dag een charge per dagdeel meer doen? Hoeveel laagdikte geven we mee, aangezien we in lengteXbreedte betaald krijgen maar zogezegd in lengteXbreedteXhoogte uitleveren? Wat is de soortelijke massa van twee in prijs verschillende poederlakken, want ik moet ze in kilo’s betalen en met opgebrachte laagdikte terugverdienen…

”Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten.” Toch zal iedereen het erover eens zijn dat we het in Nederland niet gaan winnen met alleen steeds vroeger opstaan en het voortaan permanent bevriezen van benedenmodale lonen.
Als het goed is, kunnen wij in Nederland efficiënter met grondstoffen omgaan en dus meer meters uit een kilo halen, milieubewust als we (beweren te) zijn. En we zijn een administratief landje dat per vierkante decimeter aangeharkt is, dus ook achter de komma wordt alles netjes genoteerd.
Of schrijven we wat cijfertjes op zodat de opdrachtgever (of vergunningverlener) weer gedekt is… Hun ingangscontrole zal toch niet veel meer voorstellen dan de mijne, toch?

Soms neemt de vakvereniging het nodige meetwerk voor zijn rekening. Het project Poeder Kwaliteits Vergelijk van VOM-Branchegroep VISEM geeft de leden vanaf volgend jaar inzicht in -onder meer- de oplaadbaarheid van poeder voor het elektrostatische spuitproces, de korrelgrootteverdeling, de rulheid (die een maat is voor transporteerbaarheid door de poederslang), enzovoort. De ”black box” die door de lakleverancier wordt geleverd, wordt dus hoe langer hoe meer doorzichtig. Je zou het een ”transparante coating” kunnen noemen. Gunstig voor de kwaliteitsvechters, minder voor de prijsvechters.

Het Duitse collegatijdschrift Galvanotechnik berichtte onlangs, nog wel in het redactionele intro van een rubriek, dat de Duitse galvanotechniek wel wat kwaliteitsparameters kan gebruiken. Als schrijftaal voor de uitspraak ”overeenkomstig vorige levering.” In de infrastructuur wordt wel eens de wens geuit om afscheid te nemen van de uurtje-factuurtje-mentaliteit (”Méters Moaken”), ten gunste van langeduurcontracten voor corrosiebescherming en technisch functioneren van het object. Kaassie voor de professionele voorhoedespeler, zou je zeggen. Daar zal dan ook wel het nodige gemeten en gesleten worden. Niet alleen de straalnozzle, waar je pas echt meters mee maakt als ie een kwart groter geworden is. Nee, dan gaan zaken als opgeleid (vast!) personeel en projectregie een duit in het zakje doen. Die de professionele voorhoedespeler al jarenlang standaard in de praktijk brengt.

De (Europese) uitbestedingsmores van de toekomst hebben vérstrekkend gevolgen voor de markt. Daar zal de BV Nederland zich op moeten instellen. Aangezien de oppervlaktebehandeling geen pepernoten en aanverwante betaalmiddelen heeft, zal het niet slechts uit de lengte en de breedte kunnen komen.

Edward Uittenbroek,
eindredacteur