Artikelen Oppervlaktetechnieken juli-augustus 2009

Blikopener
Het Bedrijfs Opbeurings Plan

Op een VOM-ledenvergadering sprak iemand me aan met de aanmoediging dat ik vooral door moet gaan met positieve en optimistische stukjes op deze pagina. “Dát hebben we nodig in deze tijd.”

Over de zonne-energiesector heb ik regelmatig wat positiefs gemeld: allemaal oppervlaktetechniek en een groeimarkt alsof de zon er áltijd schijnt. Daar ben ik ook wel om bespot, “een beetje fantasie kunnen we altijd wel waarderen,” maar blijkens die green shoot van 400 miljard hebben de Duitsers het begrepen met die zonnespiegelcentrales. Deze zomer was voor mij dus wel zonnig want ik heb aardig m’n zin gekregen. Behalve dat Nederland weer niet meedoet, want we weten nog niet waar we goed in willen zijn deze eeuw.

Bedrijven weten vaak wél waar ze goed in willen zijn. Omdat ik net geholpen heb met een Bedrijfs Opleiding Plan voor een poedercoatbedrijf, bulk ik momenteel van de positieve insteekjes. Er zit vaak veel meer in een bedrijf dan je op het eerste gezicht misschien zou zeggen. Er zouden daar een paar richting niveau 4 opgeschoold worden (zeg maar tussen een VOM-cursus en een hogeschoolniveau in, met allerlei optimalisatie- en rendementsvraagstukken en zo). Dat gaat competentiegericht, dus niet alleen met een berg Kennis over de processen en Vaardigheden om zaken door te rekenen, maar ook Competenties zoals ´Motiverend leiderschap´, ´Draagvlak creëren´ en dergelijke. Dus interactieve sessies met de medewerkers en dan maar in klein comité puzzelen en de knopen in de juiste richting doorhakken. Natuurlijk geef ik eerst even een inleidende beschieting vanuit de recente technische en markteconomische actualiteit. Hoe meer ik de VOM-leden kan helpen, hoe beter. Die sowieso korting krijgen, natuurlijk. Wát?? Geen lid??? Dan geen korting!!!!

En wat heb je dan aan zo’n Opleidingsplan? Dat je vervolgens gerichter te werk gaat natuurlijk, zie het artikel in VOM-Nieuws. Maar je ontdekt ook dat er meer in je mensen zit dan je misschien denkt. Geloof het of niet, ik ben dit hele vakgebied nóg meer gaan waarderen, nu ik via de interviewtjes voor dat Opleidingsplan zie dat ook anderen zich omhoog geknokt hebben. Je moet alleen effe de juiste vragen stellen. Vaak willen mensen nog meer leren en nog beter worden, breder inzetbaar vooral. Wordt je werk afwisselender van! En hoe meer je waard bent voor je bedrijf, hoe meer je zelf ook gewaardeerd wordt.

Goed nieuws is dat Scholingsfondsen nog altijd financieel bijspringen bij scholingsplannen, met het nog altijd beschikbare Ontwikkelbudget. In tegenstelling tot de Persoonlijke Trainings Toelage om het plan vervolgens uit te voeren, die pas in januari weer klaarligt (zie juni, p. 10-12).

Nog meer goed nieuws? Komt-ie:

Bij een bijeenkomst van de Europäische Gesellschaft für Lackiertechnik van juli (zie EGL-nieuws op pagina 50) hadden we het over het toerusten van docenten Laktechniek. Ook opleiders moeten af en toe opgefrist worden. Niet alleen om de laatste en aanstaande ontwikkelingen mee te geven. Ook in termen van effectiviteit van opleiden is er een breed spectrum in methoden, van het niet erg effectieve hit-and-run praatjeplaatje tot een heuse professionaliseringsslag bij de opleidingsdeelnemer. En uurtjes volpraten gaat ons vakgebied niet verder helpen.

Sluit ik nou tóch af in mineur?

Nou, we gaan met zijn allen aan de dope! Onderweg naar Duitse congressen struin ik vaak in die mooie boekwinkels op stations. Dat doen ze beter dan wij. Kom ik een tijdschrift over hersenen tegen. Fris is anders, maar het artikel over leeractiviteit trok mijn aandacht. Wat blijkt: als je merkt dat je iets snapt of voortaan kunt verklaren, maakt een of andere hersenkwab een soort dopamine aan. Dát maakt leren dus leuk, nou snap ik hem! Nu ik dit kan verklaren, wil ik dus niets anders meer dan Bedrijfs Opleidings Plannen helpen maken om te zien welke interesses en mogelijkheden er bij vakgenoten zijn.

Nou ja, “niets anders”… Ik blijf wel het VOM-blad maken, want op pagina 3 moest steeds iets optimistisch komen volgens dat VOM-lid. Dat zal dus vast wel lukken, deze keer is de halve rubriek VOM-Nieuws trouwens ook in mijn kwabjes gebrouwen. Speciaal aanbevolen door de chef-kok!

Edward Uittenbroek
Eindredacteur
Oppervlaktetechnieken