- Kwaliteitsslag bij VOM-cursussen ten behoeve van een gezonde toekomst
- Poedercoaten:werk voor de vakspecialist
- Aanbod internetcursussen verder verbreed
- Ontwerpcentrum: wisselwerking HBO en bedrijfsleven
- RVS: Rendement Van Samenwerken
Van de redactie
“ALLES HEEFT MET ALLES TE MAKEN”
sprak de composthoop. Mijn studiegenoten Milieukunde weten alles van levenscycluskostendenken en interdisciplinaire vraagstukbenadering. Dus dat een probleem vanuit diverse vakgebieden benaderd moet worden, die dan in wisselwerking staan. Biologie, chemie, rechtspraak, management: in samenhang wordt een milieuvraagstuk vanuit verschillende aanvliegroutes bestreken. In samenhang maken we immers ook de grondstoffen en de energie op. En de hele natuur erbij. In samenhang moeten we het milieu ontzien.
Verduurzaming staat voorop, dat is dus kaassie voor de oppervlaktebehandeling. Zeg ik als Gouwenaar. Kaassie!!! En als milieukundige. En als allerlaatste HBO Coatingetechnoloog/Beschermingstechnicus. Kaassie!!!
Maar toch moeten we tegen de milieustroom oproeien omdat de natuurlijke bondgenoot Oppervlaktetechniek onder de staatsvijanden der milieubelangen gerekend wordt. Als niemand ze erop wijst dat het veelal om levensduurverlenging gaat -behalve ikzelf destijds in de kantine, maar ik mocht geen scripties nakijken of tentamenvragen opstellen- zullen ze het niet gaan ontdekken. Vanuit de industrie werden gastcolleges nauwelijks aangeleverd, dus tientallen van mijn eigen studiegenoten staan nu tegenover mijn beroepsgroep front te vormen. En laten we eerlijk zijn; waar was die beroepsgroep dan zelf helemaal mee bezig? Niet met zijn eigen duurzaamheid. Want gastcolleges of milieuopdrachten ho maar! Sterker nog: ook de eigen specialiteit schoot erbij in. Zelf ben ik de allerlaatste HBO-er Coating Technology (voorheen Beschermingstechniek), de tent sluit deze zomer.
Vorige maand had ik beloofd iets positiever te zijn. Toen liep ik wel héél erg te schoppen-schaven-schuren. Nu zal ik proberen die andere voetbaldrieslag te maken: kappen-draaien-scoren.
Dus eerst kappen met chagrijnen over de ondergang van mijn opleiding.
Dan er een positieve draai aan geven:
De afgelopen jaren is de industrie dermate terughoudend geweest met opleiden, terwijl de technische ontwikkelingen haast niet bij te houden waren (dit valt je pas echt op als je het probeert, kan ik u verzekeren!), dat er een enorme stilzwijgende kennisvraag is. Geen nood: hierin kan praktijkgericht voorzien worden. En HBO’s bieden gunstige samenwerkingsmogelijkheden aan, lees maar in de rubriek Verenigingen/Instellingen!
Er is ook zat goed nieuws te melden. In Duitsland heeft men de beroepsopleiding voor galvanotechniek vernieuwd, is een campagne gestart waarin de industrie zelf promotiemateriaal aangeboden krijgt, de beroepsopleiding voor laktechniek krijgt vanuit de regio Dresden ook een impuls, en tal van internetopleidingen worden steeds verder doorontwikkeld. We kunnen de kunst zó afkijken van onze grote oosterbroer. En in Nederland hebben we eindelijk een persoonscertificering voor thermisch spuiten. En de geruchten over een nieuw HBO-traject Oppervlaktetechniek… ik zeg nog even niets.
Maar nu nog scoren…
Zat mogelijkheden dus om de concurrentiepositie te versterken met een kennis- en vaardighedenimpuls zoals een internetcursus of bedrijfsinterne VOM-cursus, een samenwerking met een HBO of de aanschaf van een nuttig (recent!) leerboek.
Nou maar hopen dat deze editie een goede score voor uw firma teweeg brengt. Voor “Kenniseconomie” moet u niet op de Haagse regelfabriek wachten. De Kenniseconomie: dat zijn de bedrijven die waarde toevoegen aan materiaal- en dienstenstromen. Dus bij uitstek oppervlaktebehandelaars. Beroepsopleidingen: werken aan uw scorend vermogen!
Edward Uittenbroek,
eindredacteur