Artikelen Oppervlaktetechnieken januari 2004

  • VOM ledenvergadering: herstel omzetten in klinkende munt
  • Bij veel loonspuiters ligt de oplossing al op de plank
  • Congres Thermisch Spuiten in nieuw EU-lid Polen
  • Slijt- en corrosievaste lagen
  • Levenscycluskosten als uitgangspunt
  • ECN Petten veelzijdig uitgerust onderzoekscentrum
  • Stork Aludra: wereldnaam voor een kleine specialist
  • Thermisch spuiten: werk voor de veelzijdige specialist

Van de redactie
Zelfs de spuitrobots werkloos?

Op een financiële 24-uurszender van de Amerikaanse aandelenbeurs Dow Jones en de omroep NBC is een reclame te zien waarin spuitrobots de hoofdrollen spelen. “Stel je een autofabriek voor waar niet gelakt hoeft te worden”. De robots zitten te klaverjassen en de krant te lezen, peuk in de mond want er wordt tóch niet meer gespoten en geen mens die er last van heeft. Het is een reclame van een bekende kunststofontwikkelaar, die in dit toekomstscenario een krasvaste, kleurechte kunststof heeft ontwikkeld waar een geheel casco uit gegoten wordt. Zijn de hedendaagse idealen –naast voor Nederland een industrievrije kenniseconomie (de tegenspraak had niet groter kunnen zijn)- een productie zonder oppervlaktebehandeling? Aan het eind van de spot komt er een omroepbericht waarin de spuitrobots opgeroepen worden zich naar de crash dummy test te begeven.

De staalwereld heeft tot taak het corrosievraagstuk effectief ter hand te nemen, geen materiaal is beter dan zijn oppervlak. In het themanummer Corrosie van april komen we hier uitvoerig op terug, als we zien dat Rijkswaterstaat in toenemende mate in Levenscycluskosten denkt. Waarbij kunststof weliswaar weinig kans maakt, maar beton en thermisch gespoten staal des te meer. In dit themanummer Thermisch Spuiten nemen we daar vast een voorschot op.
Tot nog toe was de oppervlaktebehandelingsindustrie prima in staat technische en ecologische vraagstukken het hoofd te bieden, zoals oplosmiddelvervanging, vervanging van zeswaardig chroom enzovoort. Als overheden maar voldoende overgangstermijn gunden voor een degelijk alternatief, om te voorkomen dat mislukkingen de branche voor lange tijd kopschuw zouden maken. De afnemers eisen immers steeds hogere kwaliteit en kortere levertijden.
De wereld van de materiaalmodificaties heeft een continue stroom vernieuwingen vertoont, hetgeen dankzij nanotechnologie de komende tien jaar nog veel meer wonderlijke doorbraken zal opleveren. Met onder meer combinaties van strijdige eigenschappen, of smart coatings die reageren op hun omgeving. Dan moeten we ook bereid zijn steeds verbetermogelijkheden te zoeken en aan te pakken, zoals ook uw tijdschrift Oppervlaktetechnieken doet. Durf eens een mooi productnieuwtje of een bedrijfsontwikkeling te mailen: oppervlaktetechnieken@vom.nl.

We moeten bovendien durven investeren in opleiding (twee redactieleden volgden onlangs de PATO-cursus Oppervlaktetechnologie) nu het rustig is, en de toekomst aandurven door dik uit te pakken. Voor thermisch spuiten is echter zelfs geen opleiding of persoonscertificeringstraject. Nederland kennisland???
De VOM blijft echter ook in de belangenbehartiging bijhouden uit welke hoek de wind waait. In toenemende mate wordt een internationale oriëntatie en branchebrede visie essentieel voor een degelijke belangenbehartiging en ledenondersteuning. De afzonderlijke deelgebieden, zoals bijvoorbeeld het in dit nummer geëtaleerde thermisch spuiten, zijn in dit opzicht niet te bedienen vanuit het lokale optimum van het eigen specifieke werkveld. Ook is de technische signaleringsfunctie onontbeerlijk voor een toekomstgerichte bedrijfstak. Het verenigingsorgaan Oppervlaktetechnieken zal daar in 2004 dus veel plaats voor inruimen, op basis van de vele beurzen en congressen die ook dit jaar weer op de rol staan.
Zoals één van de (slechts veertien!) officieel erkende European Thermal Spray Specialists die ons land telt, Erik de Jonge, in een verslag van een Werkstoffsymposium meldt: “Eens te meer is bewezen dat het thermisch spuiten een zeer actuele en springlevende techniek is die zich nog steeds volop aan het ontwikkelen is. Hierdoor komen steeds weer nieuwe applicaties binnen het bereik en blijft het mogelijk voor de spuitbedrijven om te groeien, ook in deze moeilijke economische tijden.”

Edward Uittenbroek,
eindredacteur