Artikelen Oppervlaktetechnieken februari 2008

Blikopener
Kalibrero

Mensen van mijn leeftijd, of nóg ouder, kennen nog het tekenfilmkuikentje dat zich altijd verweerde met “zij zijn groot en ik is klein, en da’s níét eerlijk”. Ja, dat zwarte kipje met die wat ongelukkig uitgevoerde helm. Materiaalkeuze in het Ontwerp, denk ik dan maar (PATO-cursus 7-8 mei, Eindhoven). “Op zijn koppie staat een eierdóp, ahoi ahói!”

Nou, ik vind het helemáál geen geslaagd kuikentje. Iedere keer als ik op de tv iemand hoor zeggen dat Nederland een klein land is, denk ik: daar heb je weer het Calimerosyndroom.

Hoezo klein? In oppervlakte is het net zo klein als Israël, maar dat land heeft de grootste concentratie high tech bedrijven buiten Silicon Valley in de Verenigde Staten. Ze hebben in Israël het grootste aandeel wetenschappers en technici in de beroepsbevolking: 145 op 10.000 tegen 85 in de VS en 60 in ingenieursland Duitsland. En verhoudingsgewijs de meeste patenten. De meeste homecomputers per bevolkingsomvang. Veel pionierswerk aan de mobiele telefonie (en later de paranoia-pepper genaamd ‘voice mail’) en het windows NTcomputersysteem zijn in dat reeppie kuststrook gedaan. Veel landbouwtechnologie komt tot stand in die Negev-zandbak die uitkomt in dat badplaatsje Eilat in de zuidpunt.
Je hoeft dus niet groot te zijn om groot te zijn.

Mijn stelling: Nederland is net zo groot als Israël.

Wij hebben TomTom (laat die Amerikanen maar dure satellieten lanceren), wij hebben een betrouwbare en tijdige leverantie van bedradingssystemen voor de Airbus (laat de Fransen en Duitsers de vleugels maar vouwen), wij hebben een staalfabriek die niet eens naast erts of kolen staat maar wel de efficiëntste ter wereld is, AKZO-Nobel in Sassenheim draait extreem belastbare luchtvaartcoatings in mekaar voor allerlei luchtbus-leasemaatschappijen, KLM heeft onlangs zijn onderhoudsfaciliteiten gemoderniseerd (hierover rapporteren we in thema Bedrijfsinrichting van Mei), we hebben het grootste samenhangende onderzoeksprogramma naar Self Healing Materials ter wereld, …

Niks geen koppie met een eierdop.

Op de thema-avond van ingenieursvereniging KIVI-NIRIA over de Joint Strike Fighter, 30 januari, werd de positie van Nederland opgesomd (de luchtmachtkolonel had het in zijn onafscheidelijke CIA Worlds Factbook voor ons nageslagen):
- 138e in oppervlakte, ahói ahói;
- 59e in bevolkingsomvang;
- 16e in Bruto Nationaal Product…

Ja, dát is hem! We hebben 16 miljoen inwoners in ons hoofd, dus ‘klein’, maar het is dus de 16e economie. Dus middelgroot.

Wij moeten onze data dus kalibreren, zoals je met een laagdiktemeter doet: zekerstellen dat hij de juiste meetgegevens aangeeft. We zijn ook nog 9e in handel, maar we hebben op het VOM-jubileum en bij een andere KIVI-NIRIA avond geleerd (zie december, p. 26-27, Een vergulde eeuw), dat het voor een welvaartsstaat juist belangrijk is waarde te creëren (niet die van een ander verplaatsen). En het is belangrijk te exporteren, alwaar wij een 6e (zegge: “zesde”) positie hebben. Ja, zesde.

En waar dat allemaal toe leidt? In 2006 had de SITS Parijs (dit jaar van 31 maart t/m 4 april), zeg maar de ESEF/Techni-Show van de Fransen, bijgaand vignet als blikvanger. Briljante vondst, een soort gemotoriseerde vlieger met een straalmotor. Kortom kijk eens wat techniek in een eeuw kan veranderen. Zo´n techniekbeurs is toch maar mooi een goednieuwsshow.

Maar die van ons wordt als een echte Hannover Messe geopend door de Minister van Economische Zaken!

Het kan altijd groter: gelijktijdig met de ESEF houden de Duitse industriekampioenen hun Paintexpo Karlsruhe (11-14 maart). Maar je bent wel een hardgekookt ei als je alleen naar inwonertallen of nationaal vloeroppervlak blijft kijken. Met 7 miljoen inwoners en zonder omliggende industriestaten lukt het Israël ook. Zonder iedere tien jaar in een oorlog gestort te worden, moet het dan voor ons helemáál een ´eitje´ zijn om die 16e plek te behouden.

Dus ik wens iedereen een inspirerende ESEF-Techni-Show toe. Ahói, ahói!

Edward Uittenbroek
Eindredacteur
Oppervlaktetechnieken