Artikelen Oppervlaktetechnieken februari 2005

  • Verduurzaming onder zware omstandigheden
  • Coes Metaalbescherming ziet een stralende toekomst
  • Veelzijdig beroep in bijzondere toepassingen
  • Erkenning van het beroep dankzij veiligheidseisen
  • Persoonscertificering Thermisch Spuiten

Van de redactie

Wie snel wil bijlezen op zijn vakgebied, vooral voor marktontwikkelingen, kan een binnenbochtje bewandelen door het redactionele intro van de belangrijkste vakbladen even door te nemen. Als ik minister van Economische Zaken was, had ik iedere maand een boomgesprek met de belangrijkste chemie-, industrie- en bouwbladen. Maar wie ben ik… ik ben maar een eenvoudige spuiterszoon…

…Die in de straalcabine destijds niet gedacht had, dat hij tweemaal een themanummer Straaltechniek van het eigen VOM-blad zou maken (de vorige was juni 2002). Maar op de zaak hadden we naast het VOM-blad alleen de Protective Coatings Europe en de VISEM-nieuwsbrief (VOM-branchegroep van spuit- en moffelbedrijven), want je komt er verder tóch niet aan toe.
Zou het dus niet handig zijn als iemand eens de redactionele intro’s van december en januari, doorgaans de meest beschouwelijke en markteconomisch getinte van het jaar, zou doorlopen? Het is een droom…

Die nú uitkomt:

De twee oudste oppervlaktebehandelingsbladen, de Galvanotechnik en de Metal Finishing (beide 103 jaar), boden voldoende stof tot opwaaien waar het marktontwikkelingen betreft.Uitgeverij Elsevier -jawel, Nederlands- kwam zelfs met een themanummer over geld verdienen, waarin helaas de donderwolken de overhand hadden over de lichtpunten. Metal Finishing bericht namelijk over de sluiting van 180 galvanobedrijven in de Verenigde Staten, een werkgelegenheidsdaling van 520.000 naar 189.000 en het verlies van 140 miljoen dollar aan omzet in de periode 1994-2004. Milieudruk, loonkosten, China en stijgende grondstofprijzen maken dat de bedrijven het laatste loodje leggen. De voorgestelde verlaging van de blootstellingsgrens voor zeswaardig chroom van 52 naar 1 microgram per kuub omgevingslucht (tijdgewogen gemiddelde over acht uur), zal enorme arbo-investeringen en wijzigingen in de procesvoering met zich meebrengen.Volgens het ministerie 14.000 dollar per jaar, volgens een industrieplatform zit je gauw aan drie ton. Een grenswaarde van 5 tot 10 microgram is volgens hun nog haalbaar, anders gaan er meer de poorten sluiten. Ook voorschriften voor dat andere industriewerkpaard, nikkel, zullen hun effect niet missen. Overigens voor de gehele roestvaststaalsector zijn dit onheilspellende voortekenen, ongeacht de gunstige levenscycluskenmerken van dit materiaal. Bedenk ik er als milieukundige even bij.

Prettiger nieuws vernemen we in dezelfde editie in een “industrial forecast” van het Powder Coating Institute, dat een hele serie opkomende nichemarkten voor poedercoating opsomt: antivingerafdruk, fluorescent, elektrich isolerend, hittebestendig, antibacterieel, en dankzij de lager moffelende poeders komen ook hittegevoelige substraten binnen bereik (er wordt zelfs honderd graden genoemd bij behoud van duurzaamheid en kwaliteit, maar dat willen we eerst wel meemaken dan). Hoofdartikelen gaan vervolgens in op Lean Manufacturing en stralingshardende poederlakken.

De collega’s van Galvanotechnik -overigens is de galbanotechniek één van de vijf rubrieken, de helft van het blad gaat over milieu, lak en dunnelaagtechnologie- brengen altijd tal van opstekertjes. Zoals in januari het nieuwe Technikum voor de galvaniseursopleiding in Zwickau, de Open Dag van het onderzoeksinstituut voor edelmetaal FEM (de volgende is eind februari en daar zijn we bij), en enkele technische congressen sinds september van veelbelovende opkomende markten. En niet alleen zorgen over het emigreren van de industrie, maar ook het goede voorbeeld, zoals aangehaald in het redactionele intro “Neue Ideeen braucht das Land” van Herbert Käszman. Hij verwijst naar Porsche te Stuttgart, die zonder ontslagen of relocaties de laatste jaren uitgroeide tot één van de meest succesvolle autofabrieken ter wereld. En AHC Oberflächentechnik (zie ook Oppervlaktetechnieken van december 2003, p. 32-34, “Als magnesium opkomt moet galvano de eigenschappen aandragen”) wordt als voorbeeld aangevoerd. Modulair aanleveren. Dus niet bestekgetrouw een deelbehandeling uitvoeren, maar een functioneel component aanleveren. De oppervlaktebehandelaar als systeemleverancier; zo word je voor de omliggende uitbesteders een vestigingsfactor in plaats van van een procesonderbreking! Het redactionele intro van Peter Winkel (iedere rubriek heeft in de Galvanotechnik een intro) sluit daarop aan: waarom zou je deklagen in opdracht nemen als uiteindelijk functies gevraagd worden? De oppervlaktebehandelaar heeft daar inderdaad vaak meer verstand van dan de technische inkoper of industrieel ontwerper, zie de galvanomarkt en het thermisch spuiten voor de machinebouw.

Het European Coatings Journal van Vincentz Network komt met een heuse Insider Edition, waarbij de eindredacteuren Barbara Brune en Dirk Meine (Farbe und Lack) de Chinese markt en de Europese onderzoeksinstellingen op een rijtje zetten. En er komt zowaar ook een Nederlander in beeld: topman Hans Weijers van AKZO onderstreept het belang van technologische innovatie. Hé, die was toch minister van Economische Zaken? Staat ie mooi tussen de coatingredacteuren met zijn verhaal!

Edward Uittenbroek,
eindredacteur