Artikelen Oppervlaktetechnieken december 2009

Blikopener
Normloze Kerstman kwetsbaar na Sinterklaasschandaal

In de concurrentieslag met zijn Spaanse rivaal heeft de noordpoolse luchtpiraat Santa Claus een wellicht beslissende achterstand opgelopen. In Europa zijn we met de normstelling namelijk een stuk vérder!

Aanleiding voor dit ‘zelfreinigende vermogen’: Sinterklaas raakte eerder dit jaar in opspraak over de niet-duurzaam geproduceerde chocoladeletters. Ons ‘kinderfeestje’ wordt bezongen over de ruggen van kindertjes in arme landen, die cacaobonen plukken in plaats van naar school te gaan!

Mijn eigen strooptocht betrof dit jaar dus niet de wereldberoemde wafels uit mijn eigenste Gouda, maar ‘Duurzaam geproduceerde chocoladeletters’. Ik vroeg het eerst aan een Zwarte Piet, die schappen stond te vullen in een supermarkt. Door de verregaande rationalisering in de pakketdienst kan de Sint zijn knechten blijkbaar detacheren bij iedere laagbiedende prijsknijper. Zo leer je je (kinder)vrienden kennen! De arme drommel kon echter alleen maar stamelend naar een toren uitbuiterij-op-alfabet wijzen…

Terstond dus naar de chocospeciaalzaak getogen! Wat blijkt: het toonbankmoppie kent het concept ‘Eerlijke Chocola’ niet (?), en haar cheffin erkent dat ze zoiets niet voeren. IN EEN SPECIÁÁLZAAK!!! Wat voeren ze ons dan nog wél?? En hebben de arme kindertjes van plantagewerkers nog wat te eten???

Na enkele omzwervingen vond ik uiteindelijk één torentje eerlijke letters. Terwijl ik met surprises al helemaal óm ben, want ik hergebruik aluminiumfolie van de Fair Trade oploskoffietonnetjes in briljante Cradle to Cradle-ontwerpen (zeg maar ‘van kribbe tot kribbe’: zie het artikel “We moeten ze opleiden in C2C” in de rubriek Verenigingen/Instellingen). Het haardvuur projecteren we emissie-arm met een beamer op de radiator (zie afbeelding). Niks geen rituele boomverbranding!

Met de voorzitter van de NEN NC 342.035 “Verfwaren” Nico Frankhuizen, die ook deze editie weer uit de hoek komt in Verenigingen/Instellingen (“Conform of Equivalent?”) ben ik de afgelopen weken in de slag geweest voor het Nederlands normontwerp NEN 0512, ‘Leidraad voor de viering van het Sinterklaasfeest’. De Normcommissie 400 512 ‘Viering Hoogtijdagen’ had in 2007 niet kunnen vermoeden dat het zó hard zou gaan met de maatschappelijke ontwikkelingen op het vlak van de maatschappelijke duurzaamheid, vandaar deze vrij snelle herziening.

En als we dan tóch met verduurzaming bezig zijn, zitten we per definitie in het werkveld van de oppervlaktetechnieken. Dus meteen maar even de technische en ecologische verduurzaming erbij gepakt. De antifouling onder die stoomstamper van hem, moet aan bepaalde standaarden voldoen om bio-invasie van gebiedsvreemde levensvormen tegen te gaan. Anders krijgen onze havenmondingen het ineens Spaans benauwd van de overwoekering. Aangroeiwerende coatings zijn natuurlijk ook gunstig wat brandstof en emissies betreft. Het terugverdieneffect kan de Sint dan gebruiken om de kolenstook te heroverwegen met wat diepte-investeringen. Personeel krijgt voortaan adembescherming en veiligheidsschoenen. Ongelooflijk dat je nog steeds Pieten op gympen en zonder masker ziet! En woningen waar de Sint nog welkom is, dienen van een antislipcoating op het dak voorzien te zijn. De kleur ‘Sinterklaasrood’ wordt vastgelegd, evenals de glansgraad van het paard. Dit om vervalsing tegen te gaan.

De echte kraker vind ik zelf paragraaf 3.23 Pepernoten:

Restanten die in d’een of d’andre hoek gevonden worden in maanden volgend op de betreffende viering, dienen voor hergebruik in werpstraalinstallaties ingezet te worden voor latere jaargangen van de viering, zie 10.5.1 Strooigoed. Hierbij wordt een bedrijfsmix aangehouden die om kwaliteitsredenen minimaal halfom (50%) gemengd is met verse noten.

Een schoolvoorbeeld dus, van hoe normen mee kunnen bewegen met maatschappelijke en technische ontwikkelingen.

Als die kapitalist op die arrenslee niet snel aanhaakt, voorzie ik nog een snel verlies in marktaandeel voor die roodwitte piggelmee op zijn piggelslee. Uit de tijd = uit de markt!

Edward Uittenbroek
Eindredacteur
Oppervlaktetechnieken