Artikelen Oppervlaktetechnieken december 2003

  • Kennisbehoefte maakt corrosienetwerk NCC onmisbaar
  • Europese netwerken voor toekomstig concurrentievermogen
  • Proceswijzigingen vergen visie op totale bedrijf
  • NEVAT: industriebeleid mag weer
  • “Als magnesium opkomt moet galvano de eigenschappen aandragen”
  • Niet op prijs maar op samenwerking inzetten

Van de redactie

De redactie heeft de visie om ieder eindejaarsnummer een branchebeschouwelijke inslag te geven. Het werkveld van kennisoverdracht en belangenbehartiging is voortdurend in beweging, en ook de uitvoerende bedrijven hebben met een dynamische omgeving te maken. Wie zou nog als in 1990 kunnen produceren en toch vervolgopdrachten binnenhalen? We tonen enkele voorbeelden van bedrijven die niet emigreren, maar binnen Nederland de marktdruk het hoofd bieden. Dit past overigens zeer goed in het gezamenlijke belang dat de oppervlaktebehandelingsindustrie heeft bij vraagstukken zoals die van een effectieve corrosiebescherming. Als de staalwereld daarin niet goed bediend wordt, zal de conctructiewereld zich in toenemende mate op betontoepassing gaan toeleggen. Dit werk vergt vakmanschap, zoals uitgebeeld bij het Techniekmuseum van Warschau.
Bij gebrek aan plaatsingsruimte schiet het onderwerp “Nieuwe Substraten” erbij in, maar daar is volgend jaar een themanummer voor. Evenals voor corrosie, het materiële verval dat even sluipend en risicovol voortwoekert als de erosie van de inmiddels doodgeknuffelde “normen en waarden”. We staan erbij en we kijken ernaar. Nog steeds. Is er de afgelopen decennia eigenlijk iets veranderd?
Een werkelijke duurzame Visie werd ons tweeduizend jaar geleden meegegeven in de Bergrede van Jezus: “Verzamelt u geen schatten op aarde, waar mot en roest ze ontoonbaar maakt en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamelt u schatten in de hemel, waar noch mot noch roest ze ontoonbaar maakt.”
Deze slijtvaste en corrosiebestendige visie mag in de laatste decemberweek van 2003 best nog eens overdacht worden. “Want waar uw schat is, daar zal uw hart zijn”.

Edward Uittenbroek,
eindredacteur