Artikelen Oppervlaktetechnieken april 2005

  • Coating Online brengt ontwerpers op ideeën (I)
  • Keronite verruimt mogelijkheden lichtmetalen
  • Doorgroeien in maatvaste techniek
  • Materiaaltechnologie, de moeder van alle vooruitgang (I)

Van de redactie
Het gouden jaar voor de oppervlaktebehandeling

Vorige maand drukten wij hier en op de voorpagina een vogel met gouden ei af. Men mag oppervlaktetechniek gerust omschrijven als de kip met de gouden eieren voor de materiaalverwerkende sectoren. Wellicht wat wrang, na de krappe jaren van prijsdruk en soms zelfs overcapaciteit. Jaren die bij veel oppervlaktebehandelaars hebben geleid tot een te lange periode van verschraling van de investeringsstrategie:tot vooral kostenbesparingsmaatregelen.

Toch staat er een gouden jaar voor de deur:2006. Een herwaardering van de oppervlaktetechnieken biedt voor ons Hoge Lonen Land een scala van mogelijkheden wat betreft waardetoevoeging, zoals in dit themanummer Materials Engineering blijkt.
In augustus gaan we daarom kijken hoe het ervoor staat in materiaalkundig opleidingsland (thema Beroepsopleidingen), met als lichtpuntje alvast hier vermeld de PATO-cursus Materiaalkeuze bij het Ontwerp van juni. VOM-partner M&O, die het certificeringstraject Thermisch Spuiten voor de metaalconservering ter hand neemt (zie februari p. 38), verzorgt colleges op de TU Twente, nota bene uit eigen initiatief als toekomstinvestering voor de infrawereld, maar toch. Er is hoop. Hoop op een betere toekomst.

Maar dat gouden jaar?

De Amerikaanse National Association of Metal Finishers (NAMF) bestaat dit jaar vijftig jaar. Een groots jubileum, terwijl de Amerikaanse markt ook globaliseringsklappen vangt en het ledental niet op peil blijft.
Scheidend voorzitter Mike Kelly noemt in de Metal Finishing van maart de politieke belangenbehartiging in Washington als belangrijkste verenigingswerk. Daarnaast is er ondersteuning bij de bedrijfsvoering van oppervlaktebehandelingsbedrijven en het organiseren van netwerkgelegenheden waar technici elkaar ontmoeten.

Op dit vlak komt er ook in Nederland eindelijk wat beweging. Het project Coating-Online van werkgeversvereniging en branchefacilitator FME-CWM gaat ontwerpers op de mogelijkheden van oppervlaktetechnieken wijzen. Dan hebben we het niet meer alleen over kostenbesparing, nee, we gaan het hebben over waardetoevoeging en creativiteit. Dat techniek niet zou aanspreken bij met name de jonge generatie, is een complete misvatting: industrieel ontwerpen is onverminderd populair, nanotechnologie trekt ook, en we willen allemaal gebouwen tekenen (als een ander ze dan maar bouwt). Het onmisbare vak oppervlaktetechniek is hierbij echter de grote onbekende, zo bleek ook maar weer op de themadag “Nieuwe oppervlaktetechnieken voor het MKB” van 5 april (zie pagina 20). De oplettende beschouwer had echter al opgemerkt dat bouwwerken oppervlakken hebben. Je kan ze echt aanraken! Om over verbindingsvraagstukken maar te zwijgen, waarbij ongelijksoortige oppervlakken een extra aandachtspunt zijn. Enzovoort.

En dat gouden jaar dan? Kom nu toch eens ter zake!

Het begint langzaam uit te lekken, dat de VOM evenals het Nederlands Corrosie Centrum NCC volgend jaar hun gouden jubileum hebben. Er wordt al volop nagedacht hoe we dit vorm gaan geven:de VOM-Borghardt trofee voor baanbrekend en voor de economie belangrijk oppervlaktetechnisch (onderzoeks- of opleidings)werk, de ESEF-beurs, maar ook een versterkte marktpositionering voor VOM-leden door effectieve bedrijfsondersteuning en doorverwijzing van vragen uit de markt. Oude ideeën, “bestaande gevallen”, zullen velen terecht opmerken. Maar in de huidige slagorde zal de VOM daar concreet invulling aan kunnen geven, let maar op!

Oude idealen komen in een droomversnelling, en eind 2006 mag iedereen die het bijgehouden heeft ons narekenen.
Een ijzersterke slogan die ik van het veelzijdige en tijdloze eendenvakblad Donald Duck gestolen heb (een kippenblad met goudeneierenbijlage kon ik helaas niet vinden):Lees Oppervlaktetechnieken en je weet álles!

Edward Uittenbroek,
eindredacteur