P. 3
Redactioneel intro door drs. ing. Edward Uittenbroek, Milieukundige, Coatingtechnoloog Coating Kennis Transfer, Gouda.
P. 4-7
In een thema-editie over simulatie/optimalisatie in de oppervlaktetechniek kan een bespreking van de simulatieworkshop Optimaal Poedercoaten niet ontbreken. De visie erachter is dat het werk alleen in Nederland te houden is, als het kwalitatief hoogwaardig en efficiënt wordt uitgevoerd. Maar opgepast: inmiddels heeft de Europaïsche Gesellschaft für Lackiertechnik het omarmd. Het is dus een kwestie van bijblijven geworden, in plaats van voorsprong nemen.
P. 8-11
Simulatie en optimalisatie van galavanische processen
De galvano-industrie wordt in een brede waaier van industrieën en toepassingen ingezet. De automobiel- en luchtvaartindustrie maken er intensief gebruik van (bijvoorbeeld voor het chromeren van sierstrips of landingsgestellen). Maar ook PCB (Printed Circuit Board), badkamerkranen en dergelijke kunnen niet zonder.De galvano-industrie wordt echter met grote uitdagingen geconfronteerd: de producten worden steeds complexer, de kwaliteitscriteria hoger, prijzen staan onder druk en het wordt steeds moeilijker om gekwalificeerd personeel te vinden. Hoog tijd voor extra ondersteuning en daar kunnen computersimulaties veel uitkomst bieden.
P. 13-15
Simulatie als rondvlucht vooraf
Lakspuiten gaat in de toekomst steeds meer ook met robots uitgevoerd worden. Dat is althans de stellige overtuiging van Iwan van der Lans van coatinginstallatiebouwer Rippert. Hierbij zullen simulaties helpen bij het afstemmen van de processtappen zodat een optimaal procesverloop bereikt wordt. Evenals bij handmatige coatingapplicaties en slagautomaten overigens.
P. 16-19
Een investering is altijd een goed moment om de processen helemaal door te rekenen en te zien of het efficiënter kan. Veel investeringen worden natuurlijk gedaan omwille van de efficiëntie, maar het simuleren van het coatingproces levert vaak nieuwe inzichten op. En ook onverwachte conclusies. Je zou het eigenlijk niet alleen tijdens investeringsbeslissingen moeten doen.
P. 21-27
Simuleren en optimaliseren met straalrobots
Met camera’s een robotarm aansturen, dat is bij het lakspuiten al vrij gebruikelijk. Maar er is volgens managing director Marcel Timmerman van Sybrandy ook een dergelijke ontwikkeling bij straalrobots. Simuleren en optimaliseren zijn schering en inslag bij zowel nieuwbouw als moderniseringsprojecten.