Vrede met verve

Sinds mijn vader met pensioen is met zijn poedercoatspuiterij, is hij lekker aan het rommelen in zijn brommermuseum. Inmiddels is dus hij weer terug bij af: met brommertjes opknappen in een schuurtje was het coaten begonnen. Inmiddels helpt hij militaire voertuigen opknappen voor het militair luchtvaartmuseum te Soesterberg, dat in oktober opengaat op de voormalige luchtmachtbasis.

Vorig jaar ontdekte hij een belettering tussen twee laklagen, op een huifje dat eigenlijk niet origineel op een DAF-truck van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger hoorde. Hij straalt het héél voorzichtig, want anders moet-ie veel dun plaatwerk terugkloppen dat door de drukspanning krom is komen te staan. Dus meteen gestopt, foto naar het renovatiebedrijf gestuurd en die gingen hélemaal uit hun dak: bleek van de D-day-landing op Normandië te zijn, 6 juni 1944!

In het brommermuseum wil ik mijn eigen legergroene hoekje inrichten, met een originele jeep waarmee ik 75 jaar na dato naar de landingsstranden wil rijden. Momenteel wordt die ruimte even gebruikt door een toneelvereniging die er decorstukken fabriceert. Dat bracht me op een idee: ik bestel wat decorstukken en beschilder ze. Een stukgeschoten muurtje of zo. Die maakte ik vroeger op schaal 1:76. En een penseeltje steenrood en cementgrijs erlangs.

Een ander staaltje schilderwerk was onlangs weer in het nieuws: de in de Tweede Wereldoorlog geroofde kunstschatten zoals schilderijen, die lang niet altijd hun weg terugvinden naar de rechtmatige eigenaar, of inmiddels de erfgenamen. Zo is de oorlog dus nog niet afgelopen. Inderdaad: Hitler zei na de zomer van 1943 dat hij het militaire conflict had verloren, maar die ándere oorlog zou wellicht nog gewonnen kunnen worden: de strijd om Europa Judenfrei te maken. Het Joodse hartland Judea lijkt inmiddels deels dit lot beschoren. Tijd dus voor een informatief stukje schilderwerk om de gekleurde journalistiek aan te vullen. Uit dankbaarheid voor de Bevrijding van een oorlog waarvan de helft nog doorgaat.

Maar eerst een roestig Duits zoeklicht stralen en coaten. Conserveerwerk opdat wij niet vergeten, en niet herhalen!

Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant