Stroopwafels, verf en ambtenaren

Hier in Gouda wordt momenteel het Huis van de Stad gemaakt. Een immense stroopwafel vlak naast het station. De bouw is een enorme klus, zéker omdat het funderingswerk hier extra belangrijk is. Je kan hier niet bouwen zonder te heien. Of het moet de houten hut in mijn achtertuin zijn. Die zat zó in mekaar. Maar om die zijn goudbruine stroopwafeltint te geven –laten we het ‘Gouds Bruin’ noemen – … wát een bereklus was dát! Maar dan héb je ook wat: de héle wijk knapte ervan op!

Maar kantóren, die hadden we toch al zat???

Op zó’n manier blijven we wel bijbouwen tijdens de leegstand: het moest iets karakteristieks en typisch Gouds zijn, immersch. En een Goudse kaas zou natuurlijk te weinig gaten hebben om de werkruimtes te huisvesten. Plus dat de raadsleden dan al gauw “kaaskoppen” genoemd zouden worden. Een Goudse kaars smelt bij blikseminslag. Dus wordt het de stroopwafel. Gouds Bruin, véél mooier dan kaasgeel! Leve de stroopwafel!!!

Zelf vind ik de ontwikkelaar van onder meer verfgrondstoffen Croda het beste wat Gouda te bieden heeft (en het vakblad Oppervlaktetechnieken dat hier gemaakt wordt natuurlijk). Ik was er 21 mei tijdens de Dag van de Chemie, met de Open Dag. Met een brandweeroefening, de beklimming van de destillatietoren, en leuke proefjes in het lab. Overigens ook op een blanke lak die ze eind maart net op de European Coatings Show te Neurenberg gepresenteerd hadden. De burgerij moest eens wéten wat er allemaal uit zo’n fijnchemiebedrijf komt! Maar nee, we zijn trots op de stroopwafel! En ik op vakblad Oppervlaktetechnieken natuurlijk.

Nou, ik vind het steeds leuker worden naarmate het bouwproject (à € 49.500.000,00 exclusief porto) verder van de grond komt. Ik hoop dat er niet op het laatst op het schilderwerk beknibbeld wordt. Het zou natuurlijk fraai zijn als het altijd zó goed beschermd wordt, en dat we het net zo lang kunnen gebruiken als het Stadhuis op het Marktplein, dat al zo’n vier eeuwen meegaat. Zo lang er stroopwafels, verf en ambtenaren zijn, zal het Huis van de Stad dan hét stadskantoor blijven! Dan mag er wat mij betreft ook wat Gouds Bruin aan te pas komen, liefst met Goudse grondstoffen bereid!

Edward Uittenbroek

Bron: Schildersvakkrant, juni 2011