Terwijl ik met een slanke blondine een berenformaat-ijsje zit te eten op het terras van mijn bedrijfskantine, dat is de lokale frituurspecialist met allerlei certificaten aan de muur, rijden er maarliefst drie schildersautootjes langs. Het is technisch weer. Vooral om langs geblondineerde terrasjes te rijden. Zou er nog een rotte knaak te verdienen zijn in de lakverwerkende beroepen?
Wat me nou opvalt: leren verdient beter dan werken. En dan heb ik het niet over het recente onderzoek waaruit blijkt dat ook de succesvolle zakenmannen juist succesvoller zijn als ze ook een hogeschool achter de rug hebben. Al spreken de economische topscorers natuurlijk boekdelen. Die gasten die halverwege de peuterspeelzaal al hun eigen loopbaan begonnen uit te stippelen zonder ooit nog een rekensom te hoeven maken. Maar dat zijn de uitzonderingen. Opleiden loont. Dankzij de vele crisis-overbruggende ondersteuning zelfs in de meest directe betekenis.
Mag ik een voorzet geven?
Als een bedrijf zijn drie maanden werktijdverkorting inclusief doorbetaling vanuit de WW-pot wil verlengen met één of tweemaal een half jaar, moet het een Bedrijfs Opleidings Plan hebben. Voor het opstellen is financiële ondersteuning beschikbaar bij Scholingsfondsen, 1.800 euro voor de metaalsector bijvoorbeeld. Ook is er voor iedere metaal-CAO-‘er tweejaarlijks 1.500 euro om bij te spijkeren.
Dan kun je ook nog je eigen mensen als docent inzetten, dat komt voor 35 euro per uur vergoeding in aanmerking. Dat gaat wel van diezelfde BOP-ondersteuning af (met een maximum van 500 euro). Maargoed, als je al een BOP hebt, is dat misschien een slimme besteding. En je kan het trouwens ook gebruiken voor het opzetten van een leeftijdsbewust personeelsbeleid en nog wat dingen.
Je kan ook eerst naar werkervaring kijken. Dat wil je graag officieel op waarde schatten. Dat doe je met een Ervaringscertificaat, waarvoor soms wel 750 euro klaarligt. En er is sinds deze maand 57 miljoen uit Den Haag voor ervaringscertificaten (evc’s) en ervaringsprofielen (evp’s): om competenties vast te leggen van werknemers zonder startkwalificatie voor de arbeidsmarkt.
Sommige Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen trekken enkele miljoenen van hun reserves uit voor een extra opleidingsoffensief. Als ze die reserves zelfs nú niet gebruiken, kunnen ze ook nooit meer uitleggen waarom ze die opbouwen, natuurlijk.
De overheid legt daar nog 72 miljoen bij, om bedrijven 2.500 euro scholingsbonus te geven als een elders ontslagen medewerker erbij komt. Tenminste, als er hetzelfde bedrag bijgelegd wordt voor… opleiding.
Bij Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Savantis (die voor 50% voor schilders werkt) leerde ik dat als een bedrijf echt álle mogelijkheden benut, het zijn beste mensen binnen kan houden ook als er weinig werk voor ze is. Aan het eind van deze economische terugval heb je ze helemaal in topconditie en schietklaar. Terwijl de concurrentie zich vertwijfeld afvraagt waar nog personeel te vinden is en of er niet iets te veel vertrokken zijn in 2009.
Als de schilders in die drie autootjes ooit aan het werk zijn gegaan omdat ze geen zin in school hadden, kunnen ze nu aan het werk blijven door aan het rekenen te slaan.
Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant, juni 2009