Houtrot in je houtgrot

Dit stukje schrijf ik in mijn nieuwe werkkamer, helemaal zelf gespoten zoals een ander latexavontuur op deze plaats al beschreef. En mijn uitzicht? Uitzicht op een fraai gevalletje houtrotrenovatie.

Want dát had ik tijdens de bezichtiging van het nieuwe pandje al gezien: voordat ik mijn eerste toespraak door de omgeving doe schallen, moet die balustrade aan het balkon wel even goed onder handen genomen worden.
In de week dat u deze editie ontvangt, word ik net door een spuiterijdirecteur met een trouwauto van het stadhuis naar een kerk gereden, en wat is nou het handige aan het huwelijk: nóóit meer je balkonhek renoveren! Dat laat je je vrouwtje doen, natuurlijk.

Want houtrotvullen had ik in haar oude huisje al gedaan (zie een eerdere Voorzet)… Dus nu is zíj aan de beurt. Natuurlijk kan ik best effe schuren en zo, maar ik hou het bij het wegsteken van de pulp. Ja, ongelooflijk hoeveel voormalig hout er vermolmd kan zijn onder een klein stukje uitstekend mos. En ik kan natuurlijk niet op een balkon herrie gaan staan maken met elektrisch gereedschap, terwijl het vakgebied zit te wachten op congresnabeschouwingen, bedrijfsartikelen met investeringsideeën en toekomstvisie, en natuurlijk deze Voorzet.

De taakverdeling is nu als volgt: ik steek die balustrade af, de zon droogt het hout, we doen een rondje bouwmarkt omdat ik de vorige keer dat spul al bijna heb opgemaakt, de zon moet effe doorschuifelen over de nok, en dan giet ik het vol houtrotstopper en smeer het enkele uren later dicht met de juiste vuller. Het algehele schuurwerk heeft ze al gedaan, dus dan moet ze ook maar over de volle lengte verven. Ik moet de Voorzet maken, dát gaat voor!

En wat heb ik nu geleerd? Houtwerk kan er matig uitzien, met kale plekken en duidelijk aan onderhoud toe. Maar onder een plukje mos kan een wel een hele grot zitten! Ik stak het mesje daar zelfs helemaal door de plank heen!
Dus als ik ergens een kruintje mos uit een naad zie komen, weet ik meteen waar ik aan toe ben. De renovatie laat ik dan weer samenvallen met het schrijven van een Voorzet. Want dát gaat voor! Ze heeft deze Voorzet al gelezen en goedgekeurd, dus haar bijdrage is bij deze geregeld!

Edward Uittenbroek

Bron: Schildersvakkrant