Geen geneuzel aan de nozzle

Omdat ik dit jaar drie huizen te verklussen heb, dacht ik voor deze column wel uit de vaatjes te kunnen tappen voor wandjes en plafonnetjes. Vanwege dit thema Metaal schuif ik dat even door. Metaalschilders?

Dit brengt mij meteen terug naar mijn allereerste college op de hogeschool voor Beschermingstechniek (later Coating Technology). De vraag was: waarom is er niet gewoon één verf, en die in álle kleuren. Véél makkelijker! Een kleurmenger in je spuitnozzle, en een elektronische kleurenwaaier als chipknip erbij, verzin ik nu ter plekke.

Het antwoord is dat het ene molecuul zich graag vastgrijpt aan metaal, het andere aan hout, enzovoort. Bovendien hebben verven natuurlijk diverse functies, zoals aangroeiwering voor je boot, of een basislaag op hout die goed in kleine poriën kruipt. En ze worden aangepast aan applicatiecondities, aanbrengmethoden…

Aanbrengmethoden?

Zijn schilderswerk en spuiterswerk nou echt zulke gescheiden werelden? Zeker na mijn bedrijfsbezoek aan een container-opknapbedrijf deze maand, vraag ik me dat af. De directrice studeerde ooit af op het verwarmen van verf, want dat zou schilders wellicht van pas komen bij de applicatie. Dunnere verf tijdens dat ene aanbrengmoment. Inmiddels gebruiken ze het zelf op staal.

Op de Bouwbeurs in Utrecht werd het idee óók weer gedemonstreerd; met een verwarmde slang. Dunne lak is goed te vernevelen, maar hij zal niet zoveel overspray geven als een écht dunne lak.

Over spuiten gesproken: ik hou het binnenskamers, maar zelf ben ik óók volop aan de spuit gegaan. Daarbij ontdekte ik dat je heel aardig kan smokkelen met je ondergrond, dus een houtje meepakken waar het eigenlijk alleen steen mag zijn, nou ja, ik kom er zoals gezegd nog op terug.

Terug naar de containercoater: ze had bij haar afstuderen ontdekt, dat de schildersmarkt conservatiever is dan de Doe Het Zelf-markt. Als spuitliefhebber ben ik wel eens bang hier in mijn eigen voet te schieten door over spuitpistoolwerk te schrijven. Maar hopelijk heb ik mijn lezers nu voldoende “voorverwarmd” voor mijn binnenhuisgenozzel!

Edward Uittenbroek

Bron: Schildersvakkrant, maart 2011