Garantie tot de dakgoot (1)

Garantiebepalingen zijn er in alle soorten en maten. De kunst is vaak, om er zoveel mogelijk onder te laten vallen in de verkoopfase, maar er dan zo weinig mogelijk toepassing voor te vinden in de gebruiksfase. Kwaliteitsbepalingen als “geen storende zichteffecten vanaf vijf meter afstand” vind ik al een mooie. Wat is storend? Wat is vijf meter vanaf een balkon op de zesde verdieping? Mijn vrouw woonde vroeger in een flat naast een startplaats voor heteluchtballons. Knap storend voor die mensen als ze op vijf meter afstand roekelings langs het balkon scheren en met een lakdefect worden geconfronteerd. Meestal was de afstand wel wat groter, kijk, dát bedoel ik dus met uitgekiende garantiebepalingen.

Of een maximum percentage technische gebreken, bijvoorbeeld vijf procent van het oppervlak. Als het precies op de lassen misgegaan is bij de staalconservering, blijf je daar meestal ruimschoots onder. In hoeverre je nog onder die constructie wilt verblijven is een andere vraag.

Zo liet ik vorig jaar mijn dakgoten maar eens conserveren, want als je hoort wat vervanging kost, stort je wereld in. Maar je wilt ook geen panne aan je dakgoot. Meteen werd ik gewezen op het afbrokkelen van mijn schoorsteen…

Opmetselen was een knakenripper, dus ik heb het bij de dakgoot gelaten.
Komt er dit jaar een concurrerende dakservice langs, eigenlijk voor de schoorsteen. Ja, die brokkelt inderdaad af. Opmetselen? Er kon ook wel een centimetersdikke pakking omheen. Als oppervlaktetechnicus vind ik dat leuker dan metselen, dus doe maar. “Trouwens, de zinklaag in je dakgoot is gaan bladderen…” kwam er nog achteraan.

Doet ie de hélft van die schoorsteen! De rest hoorde bij de buren. Daar mag hij niet bij, hij hééft het al eens ergens weg moeten peuteren…

Nou nee, die buren hebben verderop hun schoorsteen… Terugkomen!!!

Ondertussen staat die dakgotenverzinker van vorig jaar op de stoep. “Je zínk bladdert af!!! Terugkomen!!!”

Als deze Schildersvakkrant op de mat valt, is de terugkomdag. Wordt vervolgd, dus. De schoorsteen is inderdaad afgemaakt, in een andere kleur helaas… Vanaf vijf meter is dat niet storend, als je op de nok staat…

Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant