Vraag en aanbod bepalen de prijs. Wie dat nog gelooft, moet wel in een erg gelukkig heelal leven, of anderszins de zesjescultuur aan de bonussentop hebben misgelopen. Met hun administratieve foefjes voor kunstmatige resultaten. Prietpraters en pottenschuivers zijn er zat, maar vakmensen komen we steeds meer te kort. En wie heeft er meer loon en bonus: de administratieve goochelaars aan de financiële top, of mensen die nog waarde scheppen, dus de vakspecialisten in industrie en ambacht?
Dus niks geen ‘vraag en aanbod’!
Bovenstaande scheldkannonade is inmiddels een compliment in die bovenbazenwereld. In de echte wereld wordt echter met échte potten geschoven. Dat zijn dus verfpotten. En daar werd ik aan herinnerd door een kogelgat in een originele Volkswagen Kever (nee, ik noem geen merken) die ik pas geparkeerd zag staan. Bij een oldtimerdag had ik hem al met eigenaar gezien, die mij vol trots de originele papieren van het Duits Afrika Korps (nee, ik noem geen namen) erbij vertoonde. Het kogelgat was me toen nog niet opgevallen. Maar dat was ook maar een stickertje, zag ik nu. Verder is het de kunst hem zo origineel mogelijk te houden. In Afrika Korps-woestijngeel. Dát is nog eens vakmanschap!
Bij mijn vereniging voor radiografische tanks – ja, wij hebben er binnenkort meer dan de Nederlandse landmacht – zitten ook zulke specialisten. Een M-4 Sherman bijvoorbeeld, is met originele Bildstar-klei van “slagveldmodder” voorzien. De Amerikanen aten tijdens de bevrijding van Nederland Bildstar-aardappels, luidt de verklaring, dus er kan geen kleibintjesklei aan te pas komen! Dát is nog eens vakmanschap!!! De verzorger van dit stalen ros op rupsen heeft er een handje van om techniek te verenigen met oog voor detail, en is trouwens min of meer de historicus van de club.
Maar het zal toch niet waar zijn, dat we straks alleen nog in hobbyverenigingen de kennis en kunde aantreffen voor dergelijke hoogstandjes? Volgens mij is dat uiteindelijk wat de levensvatbaarheid van een beroep bepaalt: niet of je er je zakken mee vult, maar of je eer van je werk hebt, en dat kan overdragen aan de volgende generatie!
Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant, mei 2011