Als taalliefhebber denk ik wel eens na over de herkomst van woorden. ‘Schilderen’ is eigenlijk een heel fraaie term voor het aanbrengen van een schild tegen de omgeving. Zo blijft je hout heel; een kozijn, mijn balkonhek , of mijn vlonder voor de deur, bijvoorbeeld.
Maar schilderen is meer dan een beschermlaag aanbrengen. Momenteel ben ik volop bezig het terrein van de spuiterij waar ik werkte schietklaar te maken voor een jeepcircuit. Elektrisch aangedreven miniatuurjeeps van MDF. En dan in de gewenste clubkleuren olijfgroen, woestijngeel en luchtmachtblauw. Ik ben er een crowdfunding voor aan het opzetten, zodat het brede publiek kan investeren en het initiatief meteen al rondzingt via sociale media en op feestjes & partijen.
En valt daar nog wat aan te schilderen, dan? Het mooiste is natuurlijk, om de bijbehorende horeca uit te voeren in Tweede Wereldoorlog-stijl barakken. Liefst met wat kogelgaten erin, want de Luftwaffe is natuurlijk ook al een paar keer langsgekomen. Eigenlijk zou ik op het schort van de ober en de kok ook een inslagkrater willen afbeelden, maar je komt tóch al zo moeilijk aan personeel… laat maar even.
En waarom dan jeeps? Wat mij betreft is dat het symbool van de bevrijding, maar bovendien van de wederopbouw.
Bij mijn bezoeken aan vakbeurzen en -congressen of bedrijven aan de randen van het land, kampeer ik vaak op een boerderij. En eens ontdekte ik een jeep in de schuur. Helaas niet rijklaar, maar toen ik een jaar later de Technisch Industriële Vakbeurs wederom bezocht, konden we een prachtig ritje erbij krijgen! Het was een jeep waar het land nog mee geploegd was, in die barre eerste naoorlogse jaren. Toen er nog gewerkt werd.
Nou wil ik nog eens met een echte jeep naar Normandië. Dat zal wel over vijf jaar zijn dan: 75 jaar D-Day. Maar ondertussen kan ik een vloot eenpersoons MDF-jeeps aanschaffen voor bij het oldtimercentrum op de vroegere spuiterij, waar al een brommermuseum gevestigd is ook. Geinige attractie en het wijst ons maar weer op het grote goed dat we inmiddels vanzelfsprekend vinden: onze vrijheid.
En hoe gaan we dat schilderen? In de kleuren die het schild van de vrijheid zijn!
Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant