Volgens een Griekse mythe gingen eens een paar kerels vliegen met veren die ze op hun rug geplakt hadden. De wijze les is dat je niet te dicht naar de zon moet vliegen, want dan wordt de was waarmee je veren vast zitten te warm. En dan valt je hele constructie uit elkaar. Een harde val van grote hoogte is het gevolg.
Het gaat dus niet alleen om de spullen die je gebruikt, maar ook de koers die je ermee uitzet. Anders wordt het verband-met-pleisters.
Er is een andere les te leren van deze oude Grieken. Dat je met was een hoge vlucht kunt nemen, geldt namelijk ook voor de oppervlaktetechniek. Tegenwoordig kun je dikke pleisterlagen aanbrengen waarin kleine wasbolletjes zijn aangebracht. Die was gaat op een hete dag een beetje smelten, en bij de overgang van vast naar vloeibaar onttrekt het warmte uit zijn omgeving. Blijft je huisje lekker koel. Maar als het dan ’s avonds af begint te koelen, houdt diezelfde was het boeltje behaaglijk, want bij het stollen geeft de was de warmte weer af.
Het werd in september gedemonstreerd op de Potzdammer Platz te Berlijn, tijdens de Tag der Energie. Leuk hoe schildertechnieken aan een breed publiek getoond werden: zo kom je nog eens in beeld. Het terugverdieneffect van de pleisterlaag is overduidelijk. Zo wordt een kille of hete ruimte omgebouwd tot een aangename pleisterplaats voor gasten en vaste bewoners/gebruikers. Ben benieuwd of het overschilderbaar is, en hoe klein je kamer/leslokaal/kantoor uiteindelijk is als die dikke laag overal op zit (of blijf je warmer doordat je dichter op elkaar moet zitten?). Maargoed: de ‘warmte-inhoud’ van je vertrek wordt wel vergroot, en dat egaliseert het temperatuurverloop.
Mag ik een voorzet geven?
Als verf meer is dan noodzakelijke bescherming, en een schilderbeurt meer achterlaat dan mooie nieuwe kleuren, komt het vakgebied nog beter tot zijn recht. Een paar jaar geleden hield Eisma een congres over slimme verven, die bijvoorbeeld geur neutraliseren. Van sommige geuren vraag ik me af, hoe die ooit te neutraliseren zijn. Die moeten egaal over de hele atmosfeer verdeeld worden volgens mij. En in hoeverre deze warmtedempende pleisterlaag echt zoveel graden scheelt als in de testvitrine voorgedaan werd, moet ik ook nog zien. Als hij overschilderbaar is met een andere functionele coating, wordt het wel geinig, natuurlijk. Geluiddempen tegen burengerucht kan er dan ook wel bij, als eerste laag. Dan heb je drie-in-een. Geen rode kop meer als je een scheet hebt gelaten: ten eerste ruik je hem niet, vervolgens blijf je koel onder de omstandigheden, en dat terwijl het allemaal binnenskamers blijft!
Het is nu aan de schilder, om aan zijn klanten uit te leggen dat deze optie óók nog kan. Klant blij: goed dat ie een schilder erbij gehaald heeft. En enige ervaring met het aanbrengen is handig, hoewel leveranciers een product natuurlijk ook graag als Doe-Het-Zelf in de markt zetten. En voor de consument, die niet voor milieu maar voor comfort gaat, is dit zeker geen wassen neus!
Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant, september 2010