Wel eens een echte verfmolen van binnen gezien? Op de Zaansche Schans staat de wellicht enige nog werkende krijtmolen, De Kat, en daar ben ik maar eens een workshop Traditionele Verfbereiding gaan doen. Want als de euro omvalt, moet je niet alleen zelf je brood kunnen bakken. Waarvoor we de meelmolen hebben, hier in Gouda en overal waar we er op fietsvakantie langskomen. Maar een échte verfmolen…
Het was voor ons de voorbereiding voor inspiratiesessies voor mbo-docenten, zodat ze wat verftechniek in hun lessen kunnen inmengen. Verfraaiing en bescherming: als je techniek geeft zonder het materiaalbehoud erbij te leveren, ben je eigenlijk de helft van een 2K-systeem aan het aanbieden. Voor mijn wederhelft, die als charmante assistente optreedt, was het bovendien een buitenkans om te zien hoe ze verftechniek kan introduceren bij Technika 10 en Technoboys in het buurthuis.
Zoals verwacht deden er vooral kunsttypetjes mee. Nou kan ik nogal afgeven op de kunstsector, maar ze hebben wél een ruim opleidingsaanbod voor elkaar, terwijl wij in de verfverwerking vaak moeten improviseren. En wat blijkt? De geachte afgestudeerde kunstacademici zijn zélf niet bepaald te spreken over de bagage die ze meegekregen hebben. Kleurenleer? Materiaalkennis? Neen, niets van dat alles, vrije expressie met een verhaal erbij. Je ruime voldoende staat vast als de emotie helemaal vanuit de baarmoeder is komen opborrelen. Ja, het is geen frís praatje, maar dit voorbeeld werd aangevoerd door een ervaringsdeskundige. Ze had een docentengraad behaald, maar had geen idee waar ze les in zou moeten geven omdat ze geen kennis had om over te dragen. Jaren voor gestudeerd, ingehaald in een dagje aan de Zaansche Schans.
En ik moet docenten bijspijkeren zodat we in de toekomst weer instroom van vakmensen hebben! Dat is pas écht een hele kunst!!!
Dus we gaan die docenten onder de eieren gooien, pigment laten snuiven, nou ja, álles wat maar kan helpen de jongeren een keuze te bieden die wél ergens over gaat. En als ze dan in hun vrije tijd ook nog een mooi schilderij maken waar een ander ook wat in ziet, zijn we allemáál gelukkig.
Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant