Drie kleine biggetjes zaten in een hut (I)

Het is zo ver: 2010 met bijbehorende Verfrichtlijn is gearriveerd. Iedereen was gewaarschuwd, althans iedereen die tot tien kan tellen. Om te weten hoe het met oplosmiddelpercentages verder gaat, moet je verder dóór kunnen tellen. En was de aanloop lang genoeg? Drie biggen, een schaap en een wolf geven hieronder het klinkklare antwoord.

Timmerbedrijven moesten al eerder door de bocht. Dik vijf jaar geleden overspoelde een golf van watergedragen idealen de knoestige sector van weldoortimmerde planrealisatie. “Maak er je project van” is daar het gevleugelde woord. En in geconditioneerde ruimten met mechanische applicatiemethoden was daar toch zéker wel het nodige te bereiken. En zo krijg je dus tegenwoordig watergedragen grondlak bij je kozijntje, samengebracht tot één geheel. Dat moet dan anno 2010 met 2010-verf afgewerkt worden.

Ik ben bezig met een blokhut die ik in de luchtworteljungle achter mijn rijtjeshuisje ga plaatsen. De buren hebben een stenen huisje, zoals Knor van de drie biggetjes. De andere buren hebben nog een planken schuur, als het houten huisje van die andere van de Drie Biggetjes. Net als ik, maar die van mij doet het meeste denken aan het rieten huisje van wéér die andere van de Drie Biggetjes. Dus ga ik hem maar weghalen voordat een windvlaag (of erger: de Grote Boze Wolluf) dat doet.

De binnenzijde van de vervangende blokhut zal alleen grondlak hebben. Daar moet ik iets overheen kwasten…

Mag ik een voorzet geven?

Uiteraard peper ik de verkoper straks de term ´oppervlaktespanning´ in, want met minder oplosmiddel is die hoger en is de neiging uit te vloeien dus minder, zie een eerdere Voorzet in uw knipselmap. Om te checken of hij zijn vakliteratuur zoals de Schildersvakkrant wel bijhoudt. Daarmee is de eerste korting bedongen. Dan ga ik vragen of ik er eigenlijk wel oplosmiddelhoudende verf op mag smeren, want is dit nou binnenwerk of tuinwerk? Als hij me probeert te matsen met een gunstig antwoord, zeg ik dat zijn blokhut niet eens een echt bouwwerk is, dan. Hoe dúrft hij er dan zo weinig korting op te geven! En ten slotte krijgt hij een veeg uit de pan dat er geen dakgoot aan zit. Dat is toch het behóúd van je constrúctie! Of mag de lak weer de hele wéreld van de ondergang redden???

Gratis dakgoot. Hoort erbij.
Uiteráárd!

Drie maal korting, drie maal een biggetje, en drie maal een Voorzet over mijn Blokhut. Uw knipselmap wordt alsmaar dikker!

Edward Uittenbroek

Bron: Schildersvakkrant, januari 2010