Denk aan je dekking!

De zomer komt eraan, dus ik zie de bui al hangen. Mijn vrouw, de “slanke blondine verderop in de straat” van de eerste dik zeventig Voorzetten (dit is nummer 90), begint steeds over het schilderwerk, en ze wéét wat een schuur- en afplakwonder ik ben. Zelf houdt ze erg van kwasten, waarbij ik natuurlijk als “rare kwast” te boek sta en niet op het verffuifje mag ontbreken. Met inmiddels drie huisjes onder onze hoede sinds de trouwerij, wordt ‘onderhoud’ met een drietand geschreven.

Maar met wat sponning- en leuningwerk zijn wij er nog niet. Het landschap voor mijn radiografische tanks heb ik moeten achterlaten, en in het nieuwe achtertuintje zal iets soortgelijks moeten verrijzen. Anders rijden ze de hele buurt door op zoek naar iets vergelijkbaars.

Vorige keer heb ik een verffabriek benaderd voor advies over realistische meertjes. De duinen met de buxusboompjes, dat lukt me wel. Maar de méértjes…

Deze keer betreft het de tankweringen. Ik heb bij een school die gesloopt werd wat grote matten weten te redden van de grofvuilcontainer. Matten die waarschijnlijk als valbescherming bij de speelplaats dienst hadden gedaan of zo. De grote rechthoekige noppen zijn ideale tankweringen: ‘drakentanden’ heetten die in de oorlog. Mijn vraag is nu: hoe ga ik die cementgrijs schilderen zonder dat het er bij de eerste nachtvorst al in flinters naast ligt? En het moet buigzaam zijn, dan kan ik de matten meenemen naar modelbouwdagen waar we vriend en vijand verbijsteren met onze rupsrollende demo’s.

Lekkere vraag aan een verffabriek, ze zien je al komen… Maar in Schildersvakkrant was onlangs te lezen dat de kennisbehoefte bij schilders zeer divers is. Daar kan ik wel in komen. Hoe gevarieerder je werk, hoe minder je met standaardoplossingen kan aankomen. Maar hoe minder vaak je ook gedwongen bent standaardprijzen te rekenen.
Maar wie durft de vraag aan…? Want misschien ga ik tóch wel over die drakentanden heen rolrupsen. En wie heeft het dan gedaan?

Qua kennisbehoefte ben je eerst rupsje-nooit-genoeg, maar als het gedrag van de eindgebruiker tot oorlogsschade leidt, ligt een falend laksysteem dan aan het advies? Eén advies: denk aan je dekking!

Edward Uittenbroek

Bron: Schildersvakkrant