Compositie in kleur

Als schilder moet je van steeds meer markten thuis zijn. De afgelopen maand liep ik weer tegen een schijnbaar eenvoudige kwast- en rolapplicatie aan, die mij zeer aansprak. In de kunststof nog wel. Ook daar dus schilderwerk! Hoewel…, ook weer níét, eigenlijk.

Tegenwoordig worden bruggetjes steeds meer in kunststofcomposiet vervaardigd. Dat is makkelijk plaatsbaar en je hebt minder fundering nodig. Een snelle plaatsing scheelt ook oponthoud en omleidingen. Ook dat zijn overwegingen die steeds zwaarder gaan tellen in het ontwerp- en aanbestedingsproces!

Een beetje jammer vind ik nog, dat onderhoudsvriendelijkheid zo sterk naar voren geschoven wordt als argument. Dan zouden we voor de staalconservering toch in een goede ‘kennisinfrastructuur’ moeten voorzien, zodat ontwerpers ideetjes kunnen opdoen hoe je onderhoudsvriendelijk en corrosiebestendig kunt ontwerpen in staal. Mij best als je wat anders kiest dan staal…maar als dat is vanwege de roest, hebben wij als beschermers iets niet goed gedaan. En ik zou me voor de houtwereld een vergelijkbare mening kunnen voorstellen.

Terug naar de composieten. Uiteraard vroeg ik aan die bruggenbouwer hoe hij de oppervlaktebehandeling doet. Wat blijkt: dat is gewoon met het rollertje erlangs nadat de composiethars uitgehard is, en dan heb je je kleur. Met herstelwerkzaamheden is nog weinig ervaring, want er staan er nog niet zo veel, natuurlijk. Een vreugdevuurtje met Oud & Nieuw doet op kunststofcomposiet misschien wel meer dan op een houten brug…

Je kunt zo haast alles maken wat uit een mal kan komen. Een ander composietbedrijf kwam zelfs eens met een UFO, voor een of ander pretpark of zo. Je begint met een gelcoat die je in een mal smeert, en daar bouw je vervolgens composiet uit vezellaagjes en hars aan vast. De gelcoat is dus na verwijdering van de mal het oppervlak, in de juiste kleur. Alleen zoiets als de staanders van een leuning zouden stijfheid missen, als je ze slank wilt houden.
Als de tweehonderd bruggetjes en bruggen die voor Rotterdam beoogd zijn navolging krijgen, hebben we dus een nieuwe ontwerpuitdaging: leuke kleurpatronen verzinnen!

Edward Uittenbroek

Bron: Schildersvakkrant