Ken je dat? Zetten ze een gebouw neer, en aan het eind moet er nog gauw wat verf op. Zo bont als bij de Olympische Spelen in Griekenland wordt het niet vaak: daar werden bochten afgesneden om tijdig op te leveren en werd het lapwerk-achteraf. Jammer van sportvoorzieningen die toch wel wat jaartjes mee mogen gaan. Dan is het droevig dat het kaas van de boterham gegeten is, uitgerekend bij de beroepsgroep die tóch al relatief veel waarde toevoegt tegen relatief lage kosten: de staalconserveerder. Ergens te laat bij gehaald worden, noem je dan een “ongunstige ketenpositie”, in toeleveringstermen.
Maar soms pakt zoiets juist gunstig uit voor de eerzame verfapplicateur. Ja, zulke mooie woorden zijn er voor conserveerders en schilders. We hebben het hier niet over een beetje kwasten en soppen, omdat je de ergste prijskraker was in de offertefase.
Waar kreeg ik nú weer lucht van? Een verzorgingshuis was niet helemaal brandveilig opgeleverd. Niet dat de eerste die een scheet aansteekt de hele bliksemse bende in lichterlaaie steekt, zo erg niet. Maar het afsnijden van wat bochten betekende dat na oplevering nog allerlei plaatsen op “regelgevingsniveau” gebracht moesten worden. (Dus graag blijven aansteken die meuren, anders zit een ander in de onverkwikkelijke odeuren!)
Brandveiligheid wordt bepaald met voorschriften, bijvoorbeeld dat er een uur tijd gewonnen moet worden voordat de boel vol rook staat en stalen constructies beginnen te bezwijken. Wat dat betreft, lijkt een houten kolom in een onbrandbare mantel soms nog veiliger dan een stalen kolom. Want die wordt zacht en is de helft van zijn draagkracht kwijt bij circa vijfhonderd graden.
Dan denk ik: zouden verzekeraars en inspecteurs niet een klein sprintje op dit gebied kunnen trekken? Degene die de bijwerkklus in het verzorgingshuis mocht klaren, kon toch maar mooi een stukje waarde bieden met pasta’s en functionele coatings. En ons vak krijgt er wat meer maatschappelijke waardering mee. Na de eerste schrik over de kennelijke achterstalligheid, valt de oplossing voor de gebouwbeheerder weer reuze mee. In de brand, uit de brand!
Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant