Bovenstaande titel zou zó van een examen op een lerarenopleiding kunnen komen, als je de sensatiepers mag geloven. Rekenen en schrijven kunnen docenten niet meer. Aangezien ik zelf ook met opleidingsontwikkeling bezig ben, in de coatingtechniek, kies ik heel solidair expres voor deze titel!
“Het geheel is meer dan de som der delen”, hoor je wel eens. Een auto is meer dan een krat onderdelen. Zo is het in de verf ook: juist de samenvoeging van de samenstellende delen, in precies de juiste verhoudingen, zorgt voor een totaalproduct.
Dat samenvoegen gebeurt niet alleen in de fabriek, maar ook wel eens bij de applicatie. Pas was ik bij een praktijkdemonstratie van een tweecomponentenspuitlak. In het verleden was dat nog wel eens een kwestie van uitgekookt uitkienen, want de componenten van deze polyurethanlak reageerden zó snel, dat je er zelfs met je spuitafstand rekening mee moest houden. De lakdeeltjes begonnen in de lucht al uit te harden, hetgeen natuurlijk een heel ander resultaat oplevert zowel qua hechting als qua uiterlijk.
Inmiddels heeft men de reactiviteit omlaag weten te brengen en de reactietijd navenant op weten te voeren: van een halve naar vier seconden. Jaja, secondenwerk!
Je combineert de voordelen van een UV-uithardende lak of moffellak, die een driedimensionaal verbonden verfmoleculennetwerk vormen inclusief bijbehorende barrièrewerking, met de lagetemperatuurtoepassing van een gewone verf. Een moffeloven heb je in het veld niet. Er zijn wel wel UV-stralertjes die op een standaard werken of los uit het handje. En met infrarood kun je wat bijwarmen, maar dat is nog geen moffelen.
Leuke demonstratie, en de aanwezigen konden direct handje-contantje voelen of het nou echt klaar was. Voor snelle oplevering en bij lage temperaturen is het een uitkomst. Het is alleen niet vullend of scheuroverbruggend, dus voor een goed resultaat moet je soms een voorbewerkte of gegrondlakte ondergrond hebben. Op tafelbladen kun je het decoratief gebruiken. En voor wat grip kun je bijvoorbeeld een hele grove structuur erin brengen met een toevoegmiddel, noem maar op! Toegepaste chemie. Handig hoor.
Welke verf zit er vanaf 2010 in het potje?
Mag ik een voorzet geven?
Vijftien jaar geleden werd een stormloop op de High Solids aangekondigd, want dan kon je met aanzienlijk minder oplosmiddelen toch je laagdikte aanbrengen en meestal je bestaande apparatuur blijven gebruiken. Een enkel marktonderzoek, van Irfab dat onlangs door de Paint Research Association overgenomen is, sprak het enthousiasme tegen. En kreeg gelijk. Het zou ook allemaal watergedragen worden. Maar door het snel afdwingen ervan voor toepassingen waar het nog niet aan toe was, zoals corrosiewering, volgde een periode waarin haast niemand het nog durfde voorschrijven. Met de bijbehorende gevolgen voor de investeringsbereidheid bij de verffabrieken.
Misschien hebben we straks gewoon twee potjes voor een klus. Hoewel je met de harder dan weer allerlei arbeidsveiligheidsaspecten hebt. Maar als je aan je laagdikte komt met een goede barrièrevormende deklaag, heb je misschien wel een verwerkingsstap erbij maar ook een arbeidsgang minder. Dan heb je toch twee potjes voor de prijs van één.
Edward Uittenbroek
Bron: Schildersvakkrant, mei 2008